TOP 20 Maa Elu loetumad lood aastal 2022

Madis Merila (vasakul) ja Toivo Värbu maasikarobotiga. Foto: Teele Üprus
maaelu.postimees.ee
Copy

Maa Elu teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

 

1. Peavalu põhjuseks võib olla kange ja ragisev kael

Kelle meil ei oleks pea valutanud? Ilmselt just seetõttu oli lõppeva aasta kõige loetum lugu peavaluteemaline. Karepa Ravimtaimeaia perenaise, fütoterapeut Katrin Luke kirjutas märtsis, et üks levinumaid peavalu põhjuseid on soolade ladestumine kaela- ja õlalihastesse. Kaelasooned on kanged ja pead pöörates kael ragiseb. Siis on abiks linnurohust, naadist, angervaksast tehtud tee.

2. Kütteturg on tasakaalust väljas, pellet pole erand

Sügisel muutus toasooja hind aina aktuaalsemaks teemaks. Oktoobris kirjutasime, kuidas paljude poolt hinnatud ja mugava pelletikütte eelistajad on keerulises seisus. Hind ületab aastatagust varsti kolmekordselt, mis aga ei tähenda, et pelleteid vabalt saada oleks.

Pelletid.
Pelletid. Foto: Arvo Meeks

3. Omavalitsus käsib kuulsal talunikul oma toidukohad sulgeda

Pärast saatest "Top Gear" lahkumist lööb Jeremy Clarkson laineid farmerina ja tema tegemised lähevad korda ka eestlastele. Oktoobris kirjutasime, kuidas kohalik ringkonnanõukogu edastas tuntud saatejuhile Jeremy Clarksonile tema Diddly Squat farmi toidukohtade kohta sulgemisteate. Clarkson kaebas otsuse edasi.

4. Maasikaid korjav robot ei maga hommikuti sisse

Pisut rohkem kui kaks aastat tagasi olid Eesti maasikakasvatajad suures hädas, sest koroona tõttu ei pääsenud võõrtööjõud riiki. Vahetult enne seda oli aga Madis Merila ehitanud roboti, mis eristab ja nopib punaseid ja rohelisi asju, ning võitnud sellega Robotexi. Meie tutvustasime robotit kõige magusamal maasikaajal ehk juulis.

Madis Merila (vasakul) ja Toivo Värbu maasikarobotiga.
Madis Merila (vasakul) ja Toivo Värbu maasikarobotiga. Foto: Teele Üprus

5. Ahjukütmise põhiprobleem tuleneb uutest ehitustrendidest

Andres Jaanus, kes on pottsepa- ja korstnapühkimistööd teinud 23 aastat, ütles, et selle aja jooksul on ahjude, kaminate olukord tunduvalt paranenud. Järelikult on paranenud ka inimeste turvalisus. Küll aga jagub endiselt murekohti, mis muudavad ahju kütmise vähemtõhusaks või on lausa ohtlikud.

6. Viimasel hetkel tulema pääsenud ukrainlanna hakkab Võistes Ukraina kohvikut pidama

Sõjakoldest viieaastase tütrega põgenenud Valeria Koropenko hakkab Pärnu lähedal Võistes talle töö- ja elupaika pakkunud väikeettevõtjate juures Ukraina kohvikut pidama ja on õnnelik, et pääses oma kodust tulema päev enne selle purustamist.

Valeria Koropenko ja tema tütar Miroslava ei teadnud Eestist varem midagi, ent on eestlastele toe eest siiralt tänulikud. 
Valeria Koropenko ja tema tütar Miroslava ei teadnud Eestist varem midagi, ent on eestlastele toe eest siiralt tänulikud. Foto: Liis Niitra

7. Sinine kuslapuumari vallutab eestlaste südameid

Tartumaal Peipsiääre vallas Välgi külas on Kaia ja Reigo Kardmaa loonud 5,5 hektaril 18 000 taimega söödava kuslapuu kasvanduse. Paljud ei ole kunagi söödava kuslapuumarja proovida saanud, aga kes on proovinud, see ükskõikseks ei jää.

Kaia ja Reigo Kardmaa on loonud 5,5 hektaril 18 000 taimega kuslapuukasvanduse. 3 × tiit efert
Kaia ja Reigo Kardmaa on loonud 5,5 hektaril 18 000 taimega kuslapuukasvanduse. 3 × tiit efert Foto: Tiit Efert

8. Klient on ostetud kasvuhoonet oodanud juba üle aasta

Juunis kirjutasime, et Viljandimaa mees ootab juba üle aasta kasvuhoonet, mille ta mullu kevadel e-poest ostis. Kui esialgu tõi ettevõte viivituse põhjuseks koroonast tekkinud tarneraskused, siis edaspidi pole ettevõte lihtsalt enam telefonikõnedele vastanud. Sellesama e-poe pärast on tarbijavaidluste komisjoni poole pöördunud kümned inimesed.

9. Küttepuu hinnalagi on kätte jõudmas

Küttepuude hind on kuust kuusse järjest kerkinud ning ületab möödunud sügise maksumust mitmekordselt. Juulis oli lootus, et ehk on hinnalagi siiski kätte jõudmas.

Küttepuud. 
Küttepuud. Foto: Urmas Luik

10. Kallis küttepuu sunnib metsa raidmeid koguma

Kallis küttepuu on pannud inimesi loovalt mõtlema ja hüppeliselt on kasvanud huvi ise metsast küttematerjali kogumas käia, paraku on siin hulk piiranguid.

11. Digikanad päästsid kanala pankrotist

Saaremaa Mahemuna asutaja Tanel Tang hakkas digikanu müüma ja paari nädalaga olid kõik sada kana kaubaks läinud ning põllumehel oma ettevõtte päästmiseks 65 000 eurot.

12. Kõrrelised on sügisese aia pärlid

Külmade süvenedes muutuvad ilupeenardes püsikute pealsed järgemööda mustaks ja näotuks. Kui on aga soov peenardes ka sügisel ja talvel struktuuri ja heledaid toone näha, lisa kujundusse rohkem kõrrelisi.

Kõrreliste puhmikute kõrgus algab paarikümnest sentimeetrist ja ulatub paari meetrini. 
Kõrreliste puhmikute kõrgus algab paarikümnest sentimeetrist ja ulatub paari meetrini. Foto: Evely Ustav

13. Maa Elu TV-s: rohepööre, seakasvatussektori mured, tööjõukriis maal ja maale elama kolimine

Postimees ja Maa Elu osalesid Maamessil ning tõid otseülekande vahendusel lugejate-vaatajateni kahe esimese päeva messimelu. Ülekanne on järelvaadatav.

14. Mai algus ei too ilmarindele olulisi muudatusi

Aprillis ootasid kõik pikisilmi ilusat kevadet. Keskkonnafüüsik Marko Kaasik kirjutas aprilli lõpus, et kui ta kuu varem avaldas lootust, et pikale veninud talve järel võib vinduva kevade etapp vahele jääda, siis selleks hetkeks sai selgeks, et päris nii see ei lähe.

15. Uuring andis vastuse, mis on mesilaste meelislill

”Rukkilillenektar meeldib mesilastele kõige enam,” ütles Rõhu katsejaama juhataja Toomas Tõrra. Meetaimede esiviisik on rukkilille kõrval veel raps, ussilill, keerispea ja ristik.

Kui valgete õite kõrval leidub kollast, sinist, punast värvi õisi, lähevad mesilased otsejoones neid külastama.
Kui valgete õite kõrval leidub kollast, sinist, punast värvi õisi, lähevad mesilased otsejoones neid külastama. Foto: Arvo Meeks

16. Mehhiko päritolu söödav merekarp on jõudnud Muuga lahte

2019. aastal Soome lahe Venemaa vetest avastatud Mehhiko päritolu merekarp Rangia cuneata on nüüdseks laiendanud oma areaali ja jõudnud ka Muuga lahte, tuli ilmsiks ADRIENNE projekti välitööde käigus.

Pärnu rannast leitud Rangia cuneata karbid.
Pärnu rannast leitud Rangia cuneata karbid. Foto: Jüri Tenson

17. Kuivaineid varudes võib koju tuua soovimatuid külalisi

Ülemaailmne ärev aeg ning põhimõte, et igaühel võiks kodus olla piisavalt toitu, et häda korral vähemalt nädal aega omal jõul hakkama saada, on nii mõnegi eestlase pannud poes haarama kuivainete järele. Koos toiduga võivad aga poest koju rännata ka kutsumata külalised ehk toidukoid.

18. Test: ideaalselt kooritud keedumuna saladus

Munakeetmist võib lugeda maailma kõige lihtsamaks söögitegemiseks, hoopis teine lugu on muna koorimisega – vahel õnnestub hästi, tihti aga tuleb pool munavalget koorega maha. Maa Elu kogus munakeetmisnippe, proovis järele ja jagab soovitusi, kuidas keeta muna, mille koor imelihtsalt maha tuleb.

19. Päikeseenergia püüdjate hulk teeb plahvatuslikku tõusu

Meeles veel talvised üüratud elektriarved, mõtlete praegu oma koduse päikesejaama rajamise peale? Aprillis mõtles selle peale suur hulk meie lugejaid.

Selle maamaja katuseks on päikesepaneelid. 
Selle maamaja katuseks on päikesepaneelid. Foto: Solarstone

20. Kui on kiire, aitab liha marineerida ja pehmendada üks väga üllatav puuvili

Grillimaailma grillimise- ja müügispetsialis Aare Sild sõnas Maamessil Maa Elu messisaatele antud intervjuus, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid maitseid ja võimalusi liha maitsestada. Kui on aga kiire, soovitab Aare Sild marinaadile üllatuslikult lisada kiivit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles