Kallis küttepuu sunnib metsa raidmeid koguma (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Küttepuud. 
Küttepuud. Foto: Urmas Luik

Kallis küttepuu on pannud inimesi loovalt mõtlema ja hüppeliselt on kasvanud huvi ise metsast küttematerjali kogumas käia, paraku on siin hulk piiranguid.

RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi, miks ei tohi metsast oksi endale koju kütteks viia, isegi kui need vedelevad maas ja on juba ammu surnud?

Tohib ikka oksi koju viia, kuid tuleb arvestada kehtivate reeglitega. Metsaseadus teeb vahet tasuta ja tasu eest metsakasutusel. Näiteks tasu eest raidmete varumise õigust müüme ainult lankidelt, sest seal oleme teinud kulutusi. Kui minna lihtsalt riigimetsa ja korjata puudelt mahalangenud oksi kasvava metsa alt, siis seda võib teha tasuta, nagu ka seeni korjata. Aga metsa all üldiselt ei ole nii palju oksi, et hulgi saaks korjata.

Mõni arvab kindlasti, et see on lihtsalt kius, et ei tohi minna saega metsa ja seal mõni juba maha kukkunud puu tükkideks saagida ja koju viia. See puu ju enam ei kasva, ainult mädaneb seal.

Kui soovitakse mahalangenud puud tükkideks saagida, siis selleks on vaja osta raieõigus, sest ka lamava puu saagimine on metsaseaduse kohaselt raie. Enne veel peab täpsustama, kas selles kohas üldse tohib puitu metsast välja viia. Näiteks looduskaitsealadel peab lähtuma kaitsekorralduskavast.

RMK pakub võimalust korjata raiutud oksi ja latvu. Kuidas teada saada, kas korjaja kodu juures on säärane võimalus?

Raielankidelt saab kütteks puitu (oksad, ladvad, tüve osad) ise varuda raidmetena. Selle alla kuulub kogu puit, mis on jäetud langile. Kui koduküla lähedal on silma hakanud mõni RMK lank ja tekib soov sealt raidmeid varuda, tuleks sellest RMK-le aadressil kyte@rmk.ee, telefonil 676 7676 või RMK kodulehel leitava tellimisvormi kaudu teada anda ja asukoht võimalikult täpselt kirjeldada.

Riigimetsas on kõik metsatükid jagatud kvartaliteks ja eraldisteks, nende numbreid saab avalikust metsaregistri veebiteenuse lehelt vaadata. Aga sobib ka lihtsalt geograafiliste koordinaatide teatamine või asukoha kirjeldamine, millise küla millise tee ääres millisel kilomeetril. RMK töötaja kontrollib asukoha üle ja täpsustab, kas seal on piiranguid.

Mis see luba maksab?

Raidmete varumise hind eraisikule on pindalapõhiselt lageraie raiesmikel 130 eur/ha ja teistel raiealadel 159 eur/ha, lisandub käibemaks. Ala suurus lepitakse kokku ja selle alusel arvutatakse maksumus. Raidmete varumise tähtaeg ostja jaoks on enamasti maksimaalselt 60 kalendripäeva, aga kindlasti enne uue metsapõlve istutamist peab töö olema lõpetatud.

Kas inimesed on seda võimalust kasutanud?

Jah, seoses energiahindade tõusuga on inimeste huvi raidmete korjamise vastu poole suurem. Üks põhjus on nende suhteline odavus võrreldes küttepuiduga. Teisest küljest on tegemist küllaltki raske käsitööga.

Kuidas on käbidega, kas neid tohib tulehakatuseks metsast korjata?

Maas lebavaid käbisid võib tulehakatuseks piiramatult korjata.

Kas seda teemat puudutavaid rikkumisi on tänavu ette tulnud?

Ei ole olnud ühtegi seda teemat puudutavat registreeritud rikkumist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles