Digikanad päästsid kanala pankrotist

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Märtsi lõpus müüki tulnud 650 Saaremaa Mahemuna digikana leidsid kiirelt omaniku ja ettevõtja Tanel Tang ei välista tulevikus taolise müügi kordamist.
Märtsi lõpus müüki tulnud 650 Saaremaa Mahemuna digikana leidsid kiirelt omaniku ja ettevõtja Tanel Tang ei välista tulevikus taolise müügi kordamist. Foto: Erakogu

Saaremaa Mahemuna asutaja Tanel Tang hakkas digikanu müüma ja paari nädalaga olid kõik sada kana kaubaks läinud ning põllumehel oma ettevõtte päästmiseks 65 000 eurot.

Kõik sai alguse möödunud aasta lõpus, kui osaühingu Tang kanade toodang langes paari päevaga 30 protsenti ja aasta alguseks juba 50. Kaks aastat tagasi kanala asutanud ettevõtjal polnud toona veel aimugi, mis võiks olla valesti. „Kanad laudas liiguvad normaalselt ringi, ära ei sure. Aga mune tuleb napilt tuhat. Üle 3000 kana kohta on see hukutavalt vähe,” rääkis ta toona.

Pärast asja uurimist selgus, et vesi ja ventilatsioon olid need, millele ta piisavalt tähelepanu ei pööranud. Nii sai paariaastase kogemusega põllumees vastu näppe ja päris tugevalt. Rahas oli kaotus umbes 20 000 eurot. See seadis ohtu ka farmi ellujäämise. Nii küsis ta oma kodupangalt laenu 10 000 eurot, mida oli Maaelu Edendamise Sihtasutus valmis käendama 80 protsendi ulatuses. Siiski mullu 145 000eurose käibega ettevõte laenu ei saanud ja tuli leida teine lahendus.

Soovituse peale võttis Tang ühendust idufirmaga Ignium, mille kaudu saab näiteks luua ja emiteerida digitaalseid väärtpabereid.

Kuigi Tang rääkis, et idufirma keskendubki temasugustele väikeste ja mikroettevõtete ühisrahastuse tegemisele, läks asi segaseks, kui jutt jõudis NFTdele, ja mõte tahtis settida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles