Uuring andis vastuse, mis on mesilaste meelislill (1)

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Kui valgete õite kõrval leidub kollast, sinist, punast värvi õisi, lähevad mesilased otsejoones neid külastama.
Kui valgete õite kõrval leidub kollast, sinist, punast värvi õisi, lähevad mesilased otsejoones neid külastama. Foto: Arvo Meeks

”Rukkilillenektar meeldib mesilastele kõige enam,” ütles Rõhu katsejaama juhataja Toomas Tõrra. Meetaimede esiviisik on rukkilille kõrval veel raps, ussilill, keerispea ja ristik.

Need taimed teeb mesilastele atraktiivseks nende värv. Mida atraktiivsem, seda meelsamini mesilane nendele nektarit korjama läheb. „Kui aga peale valgete õite midagi muud võtta ei ole, käiakse ka valgete õite peal,” mainis Tõrra. Kui valgete kõrval leidub kollast, sinist, punast värvi õisi, minnakse otsejoones neid külastama.

Raps meeldib mesilastele kollase värvi tõttu. „Kollane värv tõmbab alati putukaid ligi. Kui vaatame kasvõi putukate püüniseid, mis välja pannakse, siis tihtilugu on needki kollased. Või kui käime suvepäeval kollase särgiga putukarohketes kohtades, võime teinekord avastada, et oleme ise ka putukaid täis,” tõi Tõrra näite.

Keerispea enim külvatav meekultuur

Rukkililled, kurgirohi ja ristik on samuti laialt meetaimedena levinud. Tõrra sõnul on ristikult küll keeruline nektarit kätte saada, sest ta on pika õiekaelaga. „Meie oma katsetega näeme, et meil käivad mesilased usinasti ka ussikeele peal, see on küllaltki pika õitseajaga kultuur, rukkilill õitseb samuti kauem. Mesilased käivad meelsasti ka keerispealt nektarit korjamas, keerispea on meil enim külvatav meekultuur. Kui keegi selliseid korjepõlde rajab, siis peamiselt räägitaksegi keerispeast,” seletas Tõrra.

Kuidas on rukkilillemesi kvaliteedilt võrreldes teiste meetaimedega, ei oska Tõrra öelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles