TOP 20 Maa Elu loetumad lood aastal 2021

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Marko Saarm/montaaž

Maa Elu teeb ülevaate lõppeva aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Juuni lõpp võib tuua kuumale vastukaaluks uskumatu külmalaine

Kui jaaniaeg tõi meile pretsedenditu kuumalaine, siis teoreetiline võimalus, et juuni lõpp võib meile tuua võrdselt vägeva külmalaine, huvitas paljusid.

2. Lidl üllatas, aga mitte hindadega

Üks kõige enam elevust tekitanud teema oktoobris oli kindlasti Lätis Valmieras avatud Lidli pood. Kui odavad seal hinnad ikka on? Kas Eestisse jõudes raputab see sakslaste poekett kogu siinset toidukaubandust? Maa Elu käis ja uuris asja kohapeal.

1.15 euro eest Lidlis pakutavad broilerid olid suured.
1.15 euro eest Lidlis pakutavad broilerid olid suured. Foto: Riina Martinson

3. Grillida saab nii rolleris, traktoris kui retrorattal

Maa Elu lugejatega koostöös sündivad galeriid on alati väga huvitavad ja pakuvad vaatamisrõõmu nii lugejatele kui toimetusele. Osavate kätega meistrimeeste nutikusel pole tõesti piire.

Veoauto-grill.
Veoauto-grill. Foto: Erakogu

4. Meteoroloog: täna võib loota uut soojarekordit

Soojarekordeid sünnib ikka, aga kas just maikuus? Rekordeid tõesti sündis. Näiteks Tallinnas mõõdeti sel päeval 26,4 kraadi õhusooja ja ilmateenistuse andmetel ületas see pea kahe kraadi võrra sama kuupäeva varasemat rekordnäitu. Tallinnas Harkus oli 11. mai soojarekord püsinud alates 1963. aastast, mil õhutemperatuur oli 24,8 kraadi.

 

5. Tegevust lõpetav seakasvataja: võib-olla mõni veel loodab ja üritab

Sealihatootjate olukorda iseloomustavad 2021. aasta lõpus ütlused: „Oleme jõudnud kindla otsuseni lõpetada”, „Oleme kui vabalanguses nulli suunas”, „Tegemist on valdkonnaga, millega ei tohiks üldse tegeleda”. Miks olukord nii keeruliseks on kujunenud?

6. Üle 30kraadist kuumust on oodata veel pikka aega järjest

Kui aprillis peljati, et tuleb jahe suvi, siis tuli hoopis teine äärmus ehk põuane ja ebatavaliselt soe suvi.

7. Olukord põldudel on halb – haneliste põhjustatud kahju on sel aastal eriti suur

Hanelistega koos toimimine on põllumeeste jaoks igal aastal tõsine peavalu. Kevadel tundsin talunikud, et on oma murega üksi jäetud, sest heidutusjaht peatati just sel ajal, mil hanelised kõige rohkem põldudel kahju teevad.

Haned peatuvad siinsetel põldudel kevadise rände ajal, enne suundumist põhjapoolsetele aladele pesitsema.
Haned peatuvad siinsetel põldudel kevadise rände ajal, enne suundumist põhjapoolsetele aladele pesitsema. Foto: Margus Ansu

8. Proovisime järele, kas roheline seep suudab lehetäid eemale tõrjuda

Aiapidajad on igal suvel hädas lehetäidega. Milliste meetoditega neid aga peletada tasub?

9. Ülinakkava linnugripi tõttu tuleb hukata kanu juba teises lindlas

Lääne-Harju vallas asuvas lindlas, kus oli ca 20 lindu, tuli lindude gripi tõttu kõik linnud hukata. Esimest korda tuvastati kodulindude nakatumine selle aasta veebruaris Viru-Nigula vallas asuvas talus, kus hukati üle 70 linnu.

10. Sääsepeletajate test leidis toimivad vahendid

Sel suvel oli erakordselt palju sääski. Maa Elu pere hoolitses selle eest, et lugejate jaoks otsida kõige toimivamaid sääsepeletajaid, ja proovis need omal nahal järele.

Üks, mida testisime, oli Therma­cell. Ku see oli keset lauda töötamas, siis laua ümber istujaid sääsed ei piina, aga mõni meeter eemal juba küll.
Üks, mida testisime, oli Therma­cell. Ku see oli keset lauda töötamas, siis laua ümber istujaid sääsed ei piina, aga mõni meeter eemal juba küll. Foto: Riina Martinson

11. Vanaraua kokkuostus käib enneolematu hinnaralli

Vanaraua hinnad on vaid mõne kuuga tõusnud lakke ja see on tekitanud kokkuostupunktides lausa järjekorrad. Hinnad on tõusnud tasemele, kus need pole olnud kunagi varem.

12. Suvesooja lubadused muutuvad kasinamaks

Aprillis tundsid kõik huvi, milline ometi eesolev suvi tuleb. Nagu selgus, on ennustamine endiselt tänamatu töö. Suvesooja jagus sellesse suvesse küllaga.

13. Eesti kartul võib poeletilt kaduda

Kartuli hind turul on kasvatajate jaoks üliodav ja nii võib tekkida olukord, kus Eesti kartulit pole poeletil enam saadagi. Ka kartuli kasvupind on 30 aastaga langenud 45 500 hektarilt vaid 3639 hektarile.

Kuigi kartuli kasvupind muudkui väheneb, külvavad kartulikasvatajad iga aasta ikka mõne uue sordi. Rebase Talu peremees Meelis Tiigemäe kasvatab näiteks spargelkartulit.
Kuigi kartuli kasvupind muudkui väheneb, külvavad kartulikasvatajad iga aasta ikka mõne uue sordi. Rebase Talu peremees Meelis Tiigemäe kasvatab näiteks spargelkartulit. Foto: Erakogu

14. Eestis müüakse siinsesse kliimasse sobimatuid taimesorte

Kummaline lugu. Müüa tohib Eestis ükskõik milliseid sorte, mil euroliidus müügiluba olemas. Kui ostetud taim meie talve üle ei ela või suvi liiga lühike viljade valmimiseks, siis kaevata kellelegi pole.

15. Põud pudistab õunu ja ploome

Loodusajakirjanik Kristel Vilbaste lood on alati huvitavad, nõtkelt kirja pandud ja lugejate poolt oodatud. Ka tema põuateemaline looduskalendri jutt kogus palju lugejaid.

16. Päikesejaamade ehitamine küsimärgi all

Ehkki mõnel päikeseenergia valdkonnas tegutseval ettevõttel on käed-jalad eelmisel aastal saadud kopsakate rohetoetuste tuules praegugi veel tööd täis, siis nägid aprillis osa sel alal tegutsevate ettevõtete juhte tulevikku üsna mustades värvides.

Kui mullu kerkis toetuste abil päikese­jaamasid nagu seeni pärast vihma, siis sel aastal tuleb paljudel paigaldajatel uus töö leida.
Kui mullu kerkis toetuste abil päikese­jaamasid nagu seeni pärast vihma, siis sel aastal tuleb paljudel paigaldajatel uus töö leida. Foto: Dmitri Kotjuh

17. Uus nädal toob rekordkuumusele leevendust

Juuni ja juuli olid erakordselt soojad. Ja nii vaadati ühel hetkel lootusrikkalt ilmaprognoose, kas ehk siiski lõpuks saabub kauaoodatud vihm.

18. Suur munatootja loobub puurikanade munadest

Läti munatootja Balticovo teatas, et läheb üle puurivabale munatootmisele ning on alustanud teekonda munakanade heaolu parandamiseks.

19. Väärt nippe kuumas kasvuhoones hea saagi kasvatamiseks

Südasuvel huvitas paljusid, kuidas kevadel kasvama pandud taimed ka head saaki annaks. Kuidas kasta ja väetada? Miks peab eemaldama kõrvalvõsusid jpm.

Tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb: üks leht kobarast kõrgemal ja üks leht, mis jääb kobarast madalamale.
Tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb: üks leht kobarast kõrgemal ja üks leht, mis jääb kobarast madalamale. Foto: Mailiis Ollino

20. Kihnlased ei pääse muutunud süsteemi tõttu turismihooajal enam koju

Muutunud piletisüsteem tekitas olukorra, kus mandrile asju ajama läinud kohalikud ei pääsenud koju, sest saare külastajad olid ära ostnud kõik praamipiletid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles