Eestis müüakse siinsesse kliimasse sobimatuid taimesorte (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui soovid maitsvat saaki, vali siinmail end juba tõestanud sordid. Aga katsetamislusti ei saa keegi keelata.
Kui soovid maitsvat saaki, vali siinmail end juba tõestanud sordid. Aga katsetamislusti ei saa keegi keelata. Foto: Mailiis Ollino

Aianduspisikuga nakatub järjest enam inimesi, nõudlus istikute järele kasvab ja üha enam ärimehi üritab sellest vaimustusest endale kasumit taskusse meelitada. Nii käiakse kohalikel laatadel müümas siinmail üsna tundmatutest sortidest taimi. Isegi toidupoest leiab neljaeuroseid õunapuid ja alla kahe euro maksvaid mustika- ja roosi­tutusid.

Paraku tuleb neile ahvatlevatele pakkumistele järele andes arvestada, et müüa tohib Eestis ükskõik milliseid sorte, mil euroliidus müügiluba olemas. Kui ostetud taim meie talve üle ei ela või suvi liiga lühike viljade valmimiseks, siis kaevata kellelegi pole. Ostja oma viga, et ebasobiva sordi ostis.

Aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin nentis, et Eestis pole ülevaadet, kust riikidest taimi sisse tuuakse, ja praegu turul olevat uusimat sortimenti keegi ei hinda ses suhtes, kas need sobivad Eestis kasvatamiseks.

„Kõiki sorte, mis on Euroopa Liidu sordilehte võetud, võib kõikjal Euroopa Liidus müüa. Ei ole nii, et kui see sort Eesti kliimasse üldse ei sobi, siis seda siin müüa ei või, sellist keeldu pole,” tõdes Põllumajandus- ja Toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna juhataja Riina Koidumaa.

Ta rääkis, et on jälginud Facebookis arutelusid, kus inimesed kirjeldavad toidupoodides müüdavaid eksootilisi taimi. Ühed hoiatavad, et need ei pea meil vastu, aga teised vastavad: need on nii odavad, et miks mitte eksperimenteerida.

Kuuldavasti on Eestis ringi sõitmas muukeelsed müügimehed, kes pakuvad Musta mere ümbruse riikidest soodsalt soetatud istikuid – need näevad kenad välja, aga sordi­nimed ei ütle siinsele aiapidajale suurt midagi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles