Kihnlased ei pääse muutunud süsteemi tõttu turismihooajal enam koju

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kui varem oli kihnlastel mandriinimeste ees praamipileti ostuks eelisõigus, siis sel aastal käib kõik elavas järjekorras – kes ees, see mees.
Kui varem oli kihnlastel mandriinimeste ees praamipileti ostuks eelisõigus, siis sel aastal käib kõik elavas järjekorras – kes ees, see mees. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kihnlaste kartus muutunud piletisüsteemi pärast saigi teoks – mandrile asju ajama läinud kohalikud ei pääsenud koju, sest saare külastajad olid ära ostnud kõik praamipiletid. Kohalikud turistidel muidugi süüd ei näe – neid tervitavad nad alati hea meelega. Hinge ajab täis hoopis muutunud süsteem, mis saare elanikke õhtul koju ei taha lubada.

Turismihooajal paisub UNESCO maailmapärandi hulka kuuluva Kihnu saare uudistajate hulk nii, et isegi 200 reisija- ja 22 autokohaga parvlaevale Kihnu Virve on kohalikel keeruline mahtuda.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare
Kihnu vallavanem Ingvar Saare Foto: Mailiis Ollino

Läinud aasta 1. oktoobrist jõustus määrus Kihnu ja mandri liini piletihindade ja sõidusoodustuste kohta. Selleni võisid Kihnu veidi üle 700 elanikku osta sadamas pileti enne mandriinimesi, nüüd asendab elavat järjekorda piletiautomaat ja saare elanikud peavad teistega koos ootama võimalust piletit soetada.

“Täna (pühapäeval – toim.) 12:35ks olid külastajad ostnud ära põhimõtteliselt kõik 200 reisijakohta Munalaiu-Kihnu liinil 13:30 väljumiseks. Piletid said otsa ka neile kohalikele, kes hommikul läksid linnareisile ja tahtsid pealõunal tagasi saada. 150 eelmüügi kohta reisijale olid juba ammu välja ostetud. Loodeti sellele 50le kassamüügi kohale. Aga need olid 12:35ks juba läinud,” kirjutas Kihnu vallavanem Ingvar Saare oma sotsiaalmeediapostituses. Nii tähendabki muutunud süsteem seda, et kohalikud, kes läinud paariks tunniks mandrile asju ajama, peavad mandril kojusaamist ootama teadmata aja.

Ennetades küsimusi, miks kohalik varem ei läinud sadamasse piletit ostma, sõnas vallavanem: “Keegi ei sõida hommikul Munalaidu piletit ostma, vaid ikka asju ajama, eriti kui ajaaken on paar kolm tundi.”

Kui kihnlased tahtsid suvel lisareise, vastati neile pealinnast, et laev on ehitatud ainult kihnlaste jaoks ja turistid on teisejärgulised.

Ingvar Saare ütles postitusele lisaks, et kõik vedu puudutavad otsused on tegelikult tehtud vastupidiselt sellele – tavalisele elanikule on sõidukite ülevedu teatud juhtudel muudetud kallimaks ning kaotatud kohalike eelisõigus. Tõsi, eelisõigus taastub hädapärase lahendusena 1. juunist.

Saare sõnul on tehtud isegi nalja, et parvlaev Kihnu Virve tulekski jätta turistidele, kohalikel tuleb enda jaoks uus laev vaadata. “Täna ei olnudki nii naljakas enam,” sõnas ta.

Ta rõhutab oma külalised pole millestki süüdi. “See, et Kihnu on populaarne reisisihtkoht, on ainult tervitatav. Aga kuidas riik nii ebakompetentselt suudab lahendada seda väikest küsimust, see on ikka oskus omaette,” võttis ta kokku.

Transpordiamet: üksi reisija ega sõiduk ühelgi väljumisel maha ei jäänud

Transpordiameti liiklusteenistuse direktori Joel Jesse sõnul on Kihnu vallavanema Ingvar Saare edastanud ebakorrektsed andmed, mis puudutab Kihnu praamiliiklust. Kokkulepe Kihnu elanike reisijate täiendavate piletite osas lepiti juba kokku 18. mail ja muudatused allkirjastati 25. mail.

Joel Jesse
Joel Jesse Foto: Erakogu

Pärnu Ühistranspordikeskus ja Kihnu Veeteed sõlmisid 25.05.2021 kokkuleppe, et alates 01.06.2021 on Kihnu elanikel võimalik osta laeva kassast täiendavalt 10 reisijale ja 4 sõidukile pileteid. Muudatus, et laeva kassast on võimalik osta pilet koha pealt, on ainult Kihnu kohalikel elanikel. 

Suveperioodil tihendatakse Kihnu saarega laevagraafikut, selline korraldus on olnud igal aastal. Kui eelmistel aastatel on eelmüügis olnud 150 reisijapiletit, siis alates aprilli keskpaigast on müügis 30 piletit ehk 180 reisijapiletit ja alates 01.06.2021 ehk homsest müüakse Kihnu liinil eelmüügist (veebist ja piletiautomaadist) pileteid 188 reisijale ja kuni 24 sõidukile.

Isikutel, kellel puudub sissekirjutus Kihnu saarel, peab olema pilet vormistatud eelmüügist, sest üldjärjekorra alusel laevale pääsu ei toimu. Antud muudatus on üleval ka Kihnu Veeteede kodulehel: https://veeteed.com/#/et/content/news.

Eelmisel nädalavahetusel toimus saarel suurüritus Kihnu elamusretk ja kell 13:30 väljuvale praamile oli eelmüügist ära ostetud väga suur osa 200 piletist. Samas oli järgmisel väljuval praamil kell 17:45 vaid 25 reisijat ning õhtusel väljumisel kell 20:15 vaid 18 reisijat.

Samuti oli kell 19:00 Kihnust mandri suunas väljuv praam täis, kuid kahel eelneval väljumisel oli kokku 185 reisijat ehk praamil oleks olnud veel ruumi 215 täiendavale reisijale. Kihnu Veeteed andis teada, et üksi reisija ega sõiduk ühelgi väljumistel maha ei jäänud.

Muidugi tasub igal reisijal, nii kohalikul elanikul kui turistil, oma reisi planeerides piletid eelmüügist soetada ja nädalvahetuste ja suveürituste kalendril silma peal hoida, et reisplaanid võimalikult muretult sujuksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles