Tartus avataval näitusel saab tutvuda väge täis maaeluga

maaelu.postimees.ee
Copy
Kartulikorv.
Kartulikorv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kartulimüügi isteeninduspunkt, tühjale kohale kerkinud rannakuurort ja paljud teised uhked ideed on meie maapiirkonna külades teoks saanud. Eesti Põllumajandusmuuseumis kolmapäeval, 19. juunil avataval näitusel "Märka LEADERit" on nendega võimalik tutvuda. 

„LEADER iseenesest on toetusprogrammi nimi ja selle toel teoks saanud projektid kõnelevad selget, ideederohket maaelu keelt,” sõnab näituse koostaja Ave Bremse.

LEADER on üks maapiirkonna toetusprogramme, kus olulisel kohal koostöö erinevate partnerite vahel ja uuenduslik lähenemine. Vaid väike osa paljudest vahvatest projektidest on Põllumajandusmuuseumis tutvumiseks esil.

Eesti maapiirkonnas tegutseb 26 LEADER tegevusrühma ja igast piirkonnast on nende valikul oluline projekt. Paljude ettevõtlusprojektide hulgas on olulisel kohal ka piirkonna kuvandi kujundamine.

Näituse avamise puhul toimub ka konverents, kus tegijad tutvustavad oma edulugusid ning jagavad kogemusi. Juttu tuleb näiteks ühtse külastustuturunduse rajamisest Soomaa piirkonda, Pärnumaa Romantilise rannatee arendamisest ja paljudest teistest silmapaistvatest saavutustest.

LEADER-toetusprogramm on üks edukamaid Euroopa Komisjoni algatusi, mis sai alguse juba 1991. aastal. Tänaseks on läbitud juba viis toetusperioodi: Leader I, Leader II, Leader+ ja aastatel 2007–2013 ja 2014–2020 Leader-meede ehk maaelu arengukava toetusmeede.

Foto: METK

Näituse korraldab Maaelu Teadmuskeskus.

Tagasi üles