Tootjad loodavad, et sigade nappus Euroopas tõstab hindu

maaelu.postimees.ee
Copy
Põrsad.
Põrsad. Foto: Ain Liiva

Maaeluministeeriumis toimus maaeluminister Urmas Kruuse juhtimisel seakasvatuse ümarlaud, kus analüüsiti Eesti seakasvatuse hetkeolukorda ja väljavaateid. Tulevikku vaatavalt näeb maaeluminister potentsiaali sealihatootjate suuremas koostöös.

“Seakasvatuse eripära võrreldes teiste sektoritega on see, et nendel on vallandunud kõik riskid – see tähendab seda, et kõik sisendihinnad on kasvanud ja müügihinnad on juba pikalt Euroopas alla omatootmise hinna,” sõnas maaeluminister Urmas Kruuse Maa Elu raadiosaates. Seakasvatuses on söödakulud kõikidest kuludest ligi 60%, seega on hinnatõus tabanud seakasvatajaid väga valusalt.

Eesti valitsus otsustas seakasvatust erakorraliselt toetada 2,4 miljoni euroga, mis maksti seakasvatajatele välja jaanuari lõpus, samuti sündis Kruuse sõnul otsus tõsta tõuaretustoetust 30%, et põhikarja säilitada. Ka tootjad tegelevad Kruuse sõnul aina enam sellega, et ise endale näiteks päikesepark tootmise juurde rajada ja nii energiakuludelt kokku hoida. “Ettevõtjad ise loodavad, et paari kuu pärast hind ikkagi hakkab tõusma, sest sigu jääb järjest vähemaks Euroopas,” sõnas ta.

Hinda kujundab Saksamaa börs, kus sealiha kokkuostuhind püsis ka viimastel nädalal väga madalal tasemel ehk 1,20 eurot/kg. Selline hinnatase on turul olnud juba möödunud aasta augustist.

Kruuse sõnul on oluline ka tootjaorganisatsioonide moodustamine ja uuel eelarveperioodil on võimalik nende tegevuseks ka toetust saada, “Üks teema, mis seakasvatajate enda seast üles tuli, oli soov kaasata väliseksperte,” oleks see koostöö üks võimalus saada rahalist tuge, et eksperte mõneks ajaks Eestisse tuua.

Maaülikooli uuring järgi pole Eesti seakasvatajatel aastast 2015 turult hinna kätte saamine võrreldes toetustega kasvanud. “Teised Euroopa ettevõtjad on selles olnud edukamad ja üks põhjus hea ühistuline koostöö,” võttis ta kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles