Kalasadamate päev toimub tänavu kohalike initsiatiivil (1)

Tiit Efert
Copy
Leppneeme sadamas tegutseb vaid üks kalur Peep, kes läheb ka enne avatud kalasadamate päeva merele, et tuua laupäeva varahommikul sadamasse värske kala. Nagu tavaks on saanud, müüb ta kala otse paadist.
Leppneeme sadamas tegutseb vaid üks kalur Peep, kes läheb ka enne avatud kalasadamate päeva merele, et tuua laupäeva varahommikul sadamasse värske kala. Nagu tavaks on saanud, müüb ta kala otse paadist. Foto: Tiit Efert

Tänavu kevadel ei rahasta avatud kalasadamate päeva kalanduse teabekeskus ning seetõttu toimub see pigem kohalike initsiatiivil. Teine eripära on tänavu ka see, et kui tavapäraselt on sadamad külastajatele avatud aprilli viimasel laupäeval, siis seekord avavad meresadamad väravad tavapärasest nädal aega hiljem ehk 4. mail.

Kuupäevaline lahknevus tekkis Peipsi ja mere vahel eelkõige keeluaegade pärast. Peipsil on alates 5. maist koha- ja latikapüügil keeluaeg. Lisaks on suuremal osal järvest igasuguse püügivahendi keeluaeg. „Ehk et mai esimesel laupäeval pole enam suurt miskit müüa ja enamikul püük juba läbi,” sõnas Mehikoorma sadama eestvedaja Neidi Narusing. Merel on probleem aga vastupidine. Seal võib osa kalu püüda alates ­1. maist. Seepärast valisidki eri piirkonnad erinevad nädalavahetused. „Samas ongi hea võimalus ühel nädalavahetusel Peipsi äärt külastada ja järgmisel minna mere äärde. Ühe laupäevaga ju igale poole ei jõuaks,” tõdes Narusing.

Aga see polnud tänavu avatud kalasadamate päeval ainus muudatus. Kuna kalanduse teabekeskuse eelmise programmi rahastus lõppes ära ja uus rahastus saadi alles aprillist, jäi sel aastal üritus suuremal määral sadamate enda kanda.

Leppneemel võtsid kohalikud initsiatiivi

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles