Raplamaa tippauhind antakse tõuloomakasvatajate ühistu esimehele

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel-Taavi Bulitko
Tanel-Taavi Bulitko Foto: Erakogu

Reedel, 15. veebruaril antakse üle Rapla maakonna tippauhind Rapla Redel, millega autasustatakse üksikisikut või kollektiivi, kellel on silmapaistvaid teeneid maakonna arendamisel ja esindamisel. Sellel aastal pälvib tippauhinna Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu esimees Tanel-Taavi Bulitko, kirjutab Raplamaa Sõnumid.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) on organisatsioon, mis korraldab Eestis nii piima- kui ka lihaveiste aretustööd. Ühistule kuuluvas Kehtna seemendusjaamas peetakse ligi 170 pulli, kellega koostöös toodetakse seemendusjaama laboratooriumis ligi 500 000 kõrgekvaliteedilist veise spermadoosi aastas. Ühistu teeb koostööd nii Euroopa kui ka Põhja-Ameerika organisatsioonidega, müües loomi ja spermat laia maailma.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistust näol on tegu unikaalse ettevõttega, mille omanikud on loomapidajad ise.

Loe ka: Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu teeb teadust ja teenib tulu

„Meil on umbes 1000 liiget. On üldse unikaalne, et selline ühistu on toimima jäänud, sest Baltikumis teist sellist ühistut ei ole. Kindlasti tuleb öelda suur tänu nendele inimestele, kes aastatel 1992/93 selle ühistu loomise juures olid. See oleks võinud ka hoopis teistmoodi minna – et selle ühistu tegevus oleks lõpetatud ja selle toodangut oleks hakatud mujalt sisse ostma. Aga kuna ka nõukogude perioodil ja enne seda oli tõuaretus Eestis hästi kõrgel tasemel, osati hinnata selle väärtust ja hoida seda ühistut koos,” rääkis Bulitko.

Ühistul on palju tegevusalasid: tõuraamatute pidamine, pullisperma ja embrüote varumine, säilitamine ja turustamine, kunstliku seemenduse korraldamine, tõutunnistuste väljaandmine, tõuveiste näituste ja konkursside korraldamine, tõuveiste ja tõumaterjali ostmine, müümine ja vahendamine Eestis ja välisriikides, seemenduspullide geneetilise hindamise korraldamine ja veisekasvatajatele õppepäevade, seminaride ja õppereiside läbiviimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles