VÄLISMAALT Inglased loodavad maaelu turgutada hekkidega (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Hekke on Inglismaal põllupiiridena kasutatud juba Rooma impeeriumi aegadest.
Hekke on Inglismaal põllupiiridena kasutatud juba Rooma impeeriumi aegadest. Foto: Devon CPRE / SWNS.COM

Uue uuringu kohaselt võiks üks abinõu luua praegu üsna keerulises seisus Ühendkuningriigi maapiirkondadesse juurde kümneid tuhandeid töökohti. Kummalisel kombel on selleks salarelvaks hekid.

Valitsusel soovitatakse hekkidega kaetud ala suurendada 2050. aastaks koguni 40%, kirjutab FarmingUK. Nimelt väidab kohaliku põllumajandusühendse CPRE uus uuring, et sellel sammuga saaks lisaks keskkonda panustamisele luua 30 aasta jooksul ka 25 000 uut töökohta.

Iga hekkidesse investeeritud 1 naela (1.16 eurot) eest tekiks keskkonna- ja majandusliku mõju tõttu lausa lausa 3.92 naela (4.56 eurot ) kasu.

Hekke on Inglismaal põllupiiridena kasutatud juba Rooma impeeriumi aegadest. Anglosaksid kasutasid hekke ka oma kinnisvara piiride märkimiseks.

Pärast teist maailmasõda kadus aga umbes pool riigi looduslikust põõsastikust, sest selle maa arvelt sooviti suurendada kodumaist toiduainete tootmist.

CPRE tegevjuht Crispin Truman ütles, et loodusliku põõsastiku suurendamisega saaks toetada nii majandust kui leida lahendusi kliimahädadele.

"Kohalikud omavalitsused saavad kogukonnarühmi toetada hekkide istutamisel, samas kui põllumehed saavad aidata, lastes põõsastikul kasvada kõrgemaks ja n-ö võssa."

Mitmed praegused kliimakriisi lahendused on keskendunud puudele, kuid eksperdid ütlevad, et ka hekid ja võsa on ka süsiniku sidumisel üliolulised.

Nad koguvad süsinikku ja hoiavad seda puittaimede abil pinnases, samuti kubisevad nad elust, kusjuures üheksandik Ühendkuningriigi ohustatud liikidest on nendest sõltuvad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles