Väikeses koguses mahetoodete müük muutub tulevikus lihtsamaks

BNS
Copy
Väikeses koguses pakendamata mahepõllumajanduslikke tooteid otse lõpptarbijale müüval talunikul ei pea tulevikus enam olema seni nõutud tunnustust.
Väikeses koguses pakendamata mahepõllumajanduslikke tooteid otse lõpptarbijale müüval talunikul ei pea tulevikus enam olema seni nõutud tunnustust. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Riigikogu maaelukomisjon arutas eelnõu, mille järgi ei pea väikeses koguses pakendamata mahepõllumajanduslikke tooteid otse lõpptarbijale müüva isiku ettevõttel tulevikus enam olema temalt seni nõutud tunnustust, kuid ta peab oma tegevusest teavitama tulevast põllumajandus- ja toiduametit.

Maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm avaldas lootust, et muudatus annab mahedat toitu kasvatavatele talumeestele võimaluse keskenduda oma põhitööle, kuna enam pole vaja tegeleda sertifikaadi taotlemisega.

„Selleks, et ennetada mahepõllumajandusele viitavate märgiste pettuslikku kasutamist, muudetakse tunnustamise otsuse kehtetuks tunnistamise aluseid ja suurendatakse rahatrahvi tavatoote mahetootena müümise eest,“ sõnas Tamm.

Alates 2021. aasta 1. jaanuarist alustab tööd põllumajandusameti ning veterinaar- ja toiduameti baasil loodav põllumajandus- ja toiduamet, kes menetleb mahepõllumajanduse valdkonnas tunnustamise taotlusi ja teostab ses valdkonnas tegutsejate üle riiklikku järelevalvet.

Eelnõu eesmärk on viia seadus kooskõlla 2022. aasta 1. jaanuarist kohaldatava Euroopa Liidu (EL) mahepõllumajanduse määrusega, mille eesmärk on kõrvaldada EL mahetootmise arengu takistused, tagada aus konkurents põllumajandustootjatele ja ettevõtjatele, tõsta tarbijate usaldust mahepõllumajanduslike toodete vastu ning viia õigusaktid kooskõlla Lissaboni lepinguga. Tulemuseks peaks eelnõu järgi olema lihtsamad normid, tõhusamad protsessid ja tarbija jaoks usaldusväärsed tooted.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud mahepõllumajanduse seaduse ning taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse muutmise seaduse eelnõu riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 26. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles