Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi
Saada vihje

ARVAMUSPLATS Toidujulgeolek algab seemnest

Teravili. Pilt on illustratiivne.
Teravili. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimastel aastatel nii poliitikakujundajate, julgeolekuekspertide kui tavainimeste seas oluliseks teemaks tõusnud toidujulgeolek on riikliku tähtsusega. Pandeemia, sõda ning kliimamuutustest tingitud tarneahelate katkemine on ilmekalt näidanud, kui haavatavaks võib osutuda meie sõltuvus imporditud toidust. Ent avalikus arutelus jääb sageli varju üks toidujulgeoleku alustalasid: kvaliteetne seeme, kirjutab Eesti Seemneliidu juhatuse liige ja Linas Agro seemnete tootejuht Stefani Jakuš.

Just see on kogu toidutootmise ahelas esimene ja kriitilise tähtsusega lüli. On asjakohane küsida: miks soovitakse just seemne arvelt esimesena kokku hoida, kui see on kogu ahela esimene lüli, millest sõltub lõpptulemus – saagikus, toit ning toidujulgeolek?

Ka FAO (ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon) viitab oma publikatsioonis, et sordiaretus on üks peamisi toiduga kindlustatuse tagajaid, aidates suurendada ja stabiliseerida saagikust, pikendada säilivusaega toidukadude vähendamiseks ning tugevdada taimede vastupanuvõimet haigustele, kahjuritele ja kliimastressile, vähendades seeläbi saagikadu.

Kommentaarid
Tagasi üles