Noored looduskaitsjad õpivad rahvusparkides looduses hakkama saamist

Maa Elu
Copy
Noored linnuvaatlejad Matsalu rahvuspargis.
Noored linnuvaatlejad Matsalu rahvuspargis. Foto: Kalle Kõllamaa

Keskkonnaamet korraldab 4.–7. augustini 2020 Vilsandi, Lahemaa, Alutaguse ja Karula rahvusparkides noore looduskaitsja kursuse Junior Ranger. Lisaks keskkonna- ja loodusteadlikkuse suurendamisele arendatakse kursustel noorte looduskaitsjate võrgustiku koostööd Eestis ja välismaal.

Kursustel osalevad kokku 112 rahvusparkide lähipiirkondade loodushuvilist noort 6.–12. klassidest. Noored on programmi valitud õpetajate suunamiste, kursustel varem osalenute soovituste ja noorte endi sooviavalduste alusel.

„Praegused noored on meie tuleviku tegijad. Teadmised keskkonnast ja looduse toimimisest on olulised igal erialal, ükskõik mis valdkonnas noored tulevikus tegutsevad. Seepärast on heameel, et huvi kursuste vastu on suur,“ lausus Keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Piret Eensoo.

Nelja päeva jooksul õpivad noored loodusretkedel tundma piirkonnale omaseid taime- ja loomaliike. Samuti tehakse talgute korras looduskaitselisi töid ja tegeletakse loominguga. Et mõista, kuidas on looduskeskkond inimeste elutegevust piirkonnas mõjutanud, tutvutakse ka piirkonna kultuuriväärtustega. Muu hulgas õpivad kursustel osalejad looduses hakkama saamist ja esmaabi andmist.

Vilsandi rahvuspargis võetakse ette päevane retk Vilsandi saarele. Mihkli Talumuuseumis õpitakse höövliga puutöö tegemist ja tutvutakse aasta looma tiitliga pärjatud käsitiivalistega. Lahemaal uuritakse vee-elustikku, harjutatakse esmaabi andmist, õpitakse looduses hakkamasaamistarkusi ja veedetakse päev Hara lahel aerusurfi ja purjetamist proovides. Karulas õpitakse vahet tegema kodumaisel jõevähil ja vähi võõrliikidel, püütakse ööliblikaid ning harjutatakse võru keelt. Alutagusel minnakse kalaretkele Rannapungerja jõele, meisterdatakse putukahotelle, tehakse taimetrükikunsti ning orienteerutakse Kurtna maastikul.

Sel aastal korraldab Keskkonnaamet esimest korda eri rahvusparkide noorte ühiseid ettevõtmisi. Matsalu noored sõidavad külla Vilsandile ning Soomaa noored Lahemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles