Lapsed proovivad nädala taluelu elada

Maa Elu
Copy
Iga laagris osaleja saab valida, kes ta tahab loodavas talus olla.
Iga laagris osaleja saab valida, kes ta tahab loodavas talus olla. Foto: Eesti Põllumajandusmuuseum

Maaeluministeeriumi tellimusel toimub Eesti Põllumajandusmuuseumis 3.-7. augustini lastelaager „Me ehitame talu“. Laagris osaleb 20 Kambja ja Nõo valla last.  

Iga laagris osaleja saab valida, kes ta tahab loodavas talus olla. Lisaks talutöödele toimuvad mängulised või loomingulised tegevused. Kõikide laagripäevade tegevused kokku annavad ülevaate maaelust, talust ja eesti toidust ning toidu teekonnast põllult lauale.  

SA Eesti Maaelumuuseumid müügi- ja ürituste juht Jane Saarniit rääkis, et laagris antakse lastele vabad käed otsustamaks, kuidas nad midagi soovivad teha. "Mõnele sobib meeskonnatöö, mõnele ise tegemine, mõnele meeldib improviseerida, aga mõnele hoopis kokandus, mõnele sobib käsitöö või puidutöö ja mõni eelistab tehnikat ning aiatööd jne. Kui kõikide laste ideed ja laagris suurtele paberitele joonistatud talupildid kokku panna, siis ongi tegemist ise ehitatud taluga, kus igaüks on leidnud oma väljenduseviisi," sõnas Saarniit.

Laagripäevade eesmärgiks on näidata lastele, kuidas jõuab toit põllult taldrikule ning kui mitmekesise kasutusvõimalusega on Eestis kasvavad aia- ja põllukultuurid, et maaelu ongi huvitav ja mitmekesine ning maal elamiseks ei ole vaja ainult looma- või viljakasvatusega tegeleda. Lisaks on päevade kaugemaks eesmärgiks tekitada huvi maale elama minemise vastu. "Kui lapsed mõistavad, et maal on nii palju erinevaid võimalusi ning tegevusi, siis tekitab see ka neile maal elamise soovi. Ühesõnaga on see elustiil, millest tuleb rääkida, osa võtta, osa saada ja ja ise teha,” rääkis Saarniit.

Laagripäevad on temaatilised ja neisse mahuvad nii füüsilised tegevused kui ka meisterdamised. Kõik laste poolt töötubades valmistatud asjad saavad lapsed endale päriseks koju kaasa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles