Kuidas ise lapsele liivakast või mängumaja ehitada?

Maa Elu
Copy
Eriolukorra ajal ehitatud mängumaja, mille lugeja Tõnu Agan Maa Elu fotoüleskutse peale saatis.
Eriolukorra ajal ehitatud mängumaja, mille lugeja Tõnu Agan Maa Elu fotoüleskutse peale saatis. Foto: Tõnu Agan

Koduaeda liivakasti ehitamine on lihtne ja soodne, vaja on vaid head tahet, poest kättesaadavaid ehitusmaterjale ning paari vaba tundi. 

Laste mängumaja ehitamine on küll keerukam ja aeganõudvam, aga see-eest põnevam ettevõtmine. Ehitustööks annab nõu K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oliver Prokopovits.

Nii liivakasti kui mängumaja saab osta poest kas valmis ehitatuna või vaid viimistlemist nõudvana, aga paljud inimesed tahavad meisterdamise ise koos lastega ette võtta. Laste mängunurga võiks planeerida aia päikesepoolsemasse nurka, võimalusel kohta, kus pole suuri puid, mille lehti, okkaid ja oksi on tüütu koristada. Samuti võiks jälgida, et mänguala ei jääks sipelgate liikumisteele, mesitaru lähedale ega linnupesa alla.

Kasuta ilmastikukindlaid materjale

Liivakasti ehitamiseks sobivad nii immutatud kui kuumtöödeldud terrassilauad, veelgi pikema elueaga tulemuse annavad plasti ja puidu segust terrassilauad. Tavalist töötlemata lauda pigem ei soovitata, sest see pehkib kiiremini kui lapsed liivakastist välja kasvavad. Küll tasuks lastele mänguala rajamisel jälgida, et materjalid ja immutusvahendid oleksid keskkonnasõbralikud. Liivakasti äärte kõrguseks võiks planeerida 25 sentimeetrit ehk kaks standardse laiusega terrassilauda ülestikku. Kõrgem liivakast võib mõjuda väikestele lastele barjäärina ja madalam ei pruugi tagada, et liiv kastis püsib.

Liivakasti pindala sõltub aia võimalustest ja mänguhuviliste laste arvust, aga kindlasti on lihtsam ehitada ruudukujulist liivakasti, kõige levinum suurus on 1,5x1,5 meetrit. Teisalt võib soovi korral ehitada ka ristküliku kujulise või kolmnurkse liivakasti.

Ehitamine algab nurgatugede paigaldamisest, milleks sobivad näiteks 50x50mm mõõdus prussijupid. Prusside külge saab kinnitada külje- ja pealislauad. Kinnitamiseks võiks kasutada terrassikruve, mis on välitingimustes vastupidavad ja sobivad ka immutatud puiduga. Kui peres on lemmikloomad, aeda satuvad naabrikassid või asub liivakast suurte puude all, võiks kastile ehitada ka kerge, õhukestest laudadest kaane, mille saab ööseks kattena peale tõsta. Liivakasti sisse võib sügavuse andmiseks süvise kaevata, kuid see pole tingimata vajalik. Küll tuleb panna liivakasti põhja geotekstiil, et rohututid ei hakkaks liivast läbi trügima ja vältida mulla segunemist liivaga.

Alles siis, kui sügavus on paigas, tekstiil paigaldatud ja kast valmis, võib selle täita liivaga. Soovitatav on osta kas spetsiaalset liivakastiliiva või segada peent ja jämedat liiva. Kui tuua liivakasti liiga peent liiva, võib see tuulega lendu tõusta ja kergelt silma sattuda, samas liiga jämedast liivast ei saa ilusaid liivakooke vormida.  

Ehita lapsele suvemaja

Kui liivakast on valmis, võib ette võtta ambitsioonikama projekti – mängumaja, mis on paljude põnnide suureks unistuseks. Mängumaja ehituseks võiks esmalt joonistada projekti ja mõelda läbi materjalid, seejuures võiks silmas pidada, et mängumaja sobituks võimalusel teiste hoonete ja aia olemusega.

Sõltuvalt laste ootustest, maja suurusest ja materjalidest võib mängumaja ehitamine olla nii lihtne kui keerukas, aga kindlasti peaks keskenduma igal sammul sellele, et lapse mänguruum saaks turvaline. Inspiratsiooni võib ammutada Pinterestist või YouTube’st, aga ehituslikes küsimustes tasub nõu pidada mõne ehitusmeistri või inimesega, kel varasemast laste mänguatraktsioonide ehitamise kogemus. Kõige lihtsam on rajada maja, mis on ühekorruseline ja kus on vaid üks ruum, aga soovi korral võib valida ka keerukama projekti. 

Eesti oludes peaks isegi mängumajal olema vundament, mis tagab ehitise stabiilsuse ja turvalisuse. Mängumaja vundamendi võib teha näiteks betoonplaatidest, vundamendiplokkidest või postidest. Tugipostiks sobib ka plastikust kanalisatsioonitoru või metallist ventilatsioonitoru, mis täidetakse betooniga. Kui lapsed tahavad, et mängumaja alla saaks pugeda, võib teha tugipostid kõrgemad, aga siis tuleb ehitada ka trepp. Vundamendi alla läheb geotekstiil ja liiv, vundamendi peale tuleb ehitada prussidest tugiraamistik koos vahetaladega, mille peale kinnitatakse põrand. Kasutada võiks immutatud või mõnd muud niiskuskindlaks töödeldud puitu. Alusraamistik peab saama tihe, et põrand läbi ei vetruks. Põranda võib ehitada põrandalaudadest või puitlaastplaadist. Kui põrand ehitatakse puidust, siis tuleb sellele jätta “mängimise” ruumi, sest õuemajas hakkab puit niiskuse ja temperatuuri kõikumiste mõjul liikuma.

Arvesta kasvuruumi ja turvalisusega

Läbi tuleks mõelda ka ruumide kõrgus ning seejuures arvestada, et lapsed saaks oma majas püsti seista ka aasta või paari pärast. Mängumaja seinad saab ehitada tavalisest puidust, aga võib rajada ka karkassi ja katta see välisvoodrilauaga ning värvida või peitsida laudis endale meelepärases ja ümbritsevaga sobivas toonis. Soovitatav on valida ilmastikukindel ja vastupidav viimistlusmaterjal.

Majal võivad, aga ei pruugi olla päris uksed ja aknad, küll tasub arvestada, et poes enamasti minimõõtmetes uksi müügil pole ja need tuleb ise valmis meisterdada. Klaasakna asemel võiks kasutada pleksiklaasi, mis ei saa ka hoogsa pimesiku- või pallimängu käigus katki minna. Samas võivad aknaavad jääda ka tühjaks, nii saab akende kaudu sisse ja välja turnida, aga siis peaks paigutama avad nii, et ei tekiks tuuletõmbust.

Mängumaja katusele on kõige lihtsam paigaldada kärgkatet, aga selleks võib kasutada ka plekki, bituumenplaati või mõnd muud käepärast katusematerjali, peaasi on tagada, et väikese maja katusekonstruktsioon seda kannaks, seega võiks eelistada mängumaja puhul kerget materjali.

Puhkuse jooksul võib ehitada lastele tõelise mängumaa, lisaks liivakastile ja mängumajale ka ronimisatraktsiooni või isegi miniatuurse seikluspargi. Peaasi on kaasata protsessi lapsed, kelle ideed on enamasti märksa lennukamad ja lustakamad kui täiskasvanutel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles