MAIKUU AIAS ⟩ Igakevadine küsimus: multšida või mitte?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy

Peenraid tehes tekib alatasa küsimus: multšida või mitte? Mullapinda kattev multš tundub ideaalne lahendus aiapidajale, kes pidevalt küürutades peenrast umbrohtu välja kitkuda ei viitsi. Maa Elu rääkis mitme kogenud aiapidajaga ja tuli välja, et nii lihtne see siiski pole. Oskamatult pandud multš võib elu hoopis hullemaks teha ja õigesti istutades ei pruugi vahel multši vaja ollagi.

Paikusel asuva lopsaka Inglise stiilis koduaiaga väga palju austajaid leidnud Maie Vridolin oma püsikupeenraid ei multši. Ta leiab, et multš sobib hästi okkaliste või modernses stiilis kujundatud peenrale, aga püsililledele pigem mitte.

Multšimata püsikupeenar ei tähenda aga sugugi, et seal alatasa umbrohuga võitlema peaks. Püsikupuhmad kasvavad suvega nii tihedalt kokku, et umbrohul ei jää lihtsalt ruumi nende vahel kasvada. „Praegu kevadel on mulla pinda näha, aga varsti on kõik lehtedega kaetud ja umbrohuseeme ei jõua mullale ja kui isegi jõuab, siis varjus ei taha eriti kasvada. Kasvamiseks tahavad ju kõik valgust saada,” seletas Vridolin.

Küll aga eeldab multšimata püsikupeenra rajamine suurt eeltööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles