Põllujaam: hävinud taliviljade tõttu on tänavu planeeritust rohkem külvitöid

maaelu.postimees.ee
Copy
Hävinud taliviljade tõttu on külviperiood väga kiire.
Hävinud taliviljade tõttu on külviperiood väga kiire. Foto: Paul-Tech OÜ

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade aprilli andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi. Ülevaatest selgub, et aprilli ilm oli tujukas, vaheldudes sooja ja jaheda perioodiga, kuid külmavõetud taimed ei ole lasknud toitainetel raisku minna. Hävinud taliviljade tõttu on tänavune kevadkülvi aeg olnud põllumeestele intensiivne ja paljud põllud tuleb täielikult ümber külvata.

Kuu esimene päev tervitas meid soojalt, kuid edasi järgnesid kuus päeva jahedamat ilma. Aprilli teisel nädalal algas taas soojaperiood, mis kestis üheksa päeva, kuid millele järgnes sama pikk jahe periood. Külmad ilmad tõid korraks ka lume maha ja panid pausile kevadised külvitööd. Miinimum õhutemperatuurid jäid mandril –5 kraadi ümbrusesse ja saartel –3 kraadi juurde. Kuu viis viimast päeva olid jällegi soojad ja ööpäeva keskmine õhutemperatuur küündis viimasel kolmel päeval üle 10 kraadi – andes märku taimede aktiivsest kasvamisest.

Efektiivseid taimekasvu päevi oli aprillis Põhja-Eestis 13, Kesk-Eestis 15, Saaremaal 18 ja Lõuna-Eestis 20. Ka mullatemperatuurid olid Lõuna-Eestis kõrgemad kui Põhja-Eestis. Lõunas oli mullatemperatuur kuu keskmisena 8 cm sügavuses 7,3 kraadi, samas kui Põhja-Eestis oli see 5,8 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles