Juulis valitakse taas parimat talutoitu
Konkursile registreerumine on avatud

Kasekunsti tume kasesiirup.

FOTO: Marit Kuusk

Eestimaa Talupidajate Keskliit korraldab juba viiendat korda parima talutoidu konkurssi, mille eesmärk on tõsta esile kodumaist talutoitu ja tunnustada meie tublide talunike tööd.

„Eesti talunikud näevad iga päev vaeva selle nimel, et meie toidulaudadele jõuaks välismaiste toodete kõrval ka kvaliteetset ja mitmekesist kohalikku toitu. Selleks et innustada talunikke tegelema rohkem tootearendusega, olema konkurentsivõimelisemad ja tunnustada neid järjepideva tubli töö eest, korraldame taas parima talutoidu konkursi,“ ütleb ETKLi juhatuse liige Kerli Ats.

Selveri juhatuse liikme Kristi Lompi sõnul on nende ettevõte alati hinnanud talus valmistatud toitu ja kutsunud talutootjaid aktiivselt oma tooteid kauplusele pakkuma.

„Eriolukorras tehtud üleskutse on olnud meie kauplustele väga rikastav ja suurendanud Selverites olevat väiketootjate valikut. Oleme ootusärevuses, millised uued ja põnevad tooted meie kauplustesse järgmisena jõuavad,“ ütleb Lomp.

Oleme ootusärevuses, millised uued ja põnevad tooted meie kauplustesse järgmisena jõuavad.

2020. aasta parim talutoit selgitatakse välja kaheksas kategoorias.

1.         Parim piimatoode

2.         Parim juust

3.         Parim pagaritoode

4.         Parim lihatoode

5.         Parim maius

6.         Parim tervisetoode

7.         Parim jook

8.         Parim lisand

Kaheksa kategooria võitjate hulgast selgitatakse välja konkursi üldvõitja, kes pälvib peaauhinna, mis on talu tutvustav persoonilugu ja kategooria kõiki võidutooteid aitab tutvustada Selver. Tänavu valitakse ka parim piirkonnatoode, mis kuulutatakse välja Haapsalus Valge Daami üritusel. Sellel aastal on fookus Läänemaal.

„Kuna sel aastal valitakse ka parim piirkonnatoode ning fookus on just Läänemaa talutoodetel, siis kutsume eriti üles siin tegutsevaid talunikke tutvustama oma tooteid ja tegemisi,“ kommenteeris Kaja Karlson.

12 liikmest koosnev hindamiskomisjon valib parimad tooted välja 15. juulil Tallinnas. 2020. aasta parim talutoit avalikustatakse 16. juulil. Hindamiskomisjoni kuuluvad tunnustatud kokad, toidublogijad, ajakirjanikud, ministeeriumi esindajad ja turunduseksperdid. Žürii esinaine on Ragne Värk.

Konkursil osalemiseks palume registreeruda siin.

  • Parima talutoidu valimine on osa Talupidajate Keskliidu märgikampaaniast „Ehtne talutoit“, mille eesmärk on tunnustada talutoodete kasulikkust ja mitmekesisust ning tuua talutoidule rohkem tähelepanu.
  • Parimat talutoitu valitakse viiendat aastat järjest.
  • Eelmisel aastal sai selle tiitli Kasekunsti tume mahekasesiirup.
  • 2018. aasta parim talutoit oli Männiku lambapiimajogurt ja 2017. aastal võidutses Andre Juustufarmi juust Grand Old.
  • 2016. aastal võttis võidu Pajumäe talu mahekeefir.

Populaarne

Tagasi üles