Kõige puugiohtlikumad alad on Eesti saared

maaelu.postimees.ee
Copy
Koeralt leitud puuk.
Koeralt leitud puuk. Foto: Erik Prozes

Kõige rohkem puuke leidub Eesti saartel, ütles tervise arengu instituudi viroloogia ja immunoloogia osakonna juhataja Julia Geller, kes uurib puukide levikut.

Geller rääkis "Ringvaates", et puuke on igal aastal ning kõige ohtlikumad on nad tavaliselt maikuus.

"Kui võtta Eesti, siis saared on puugiparadiis. Puuke on seal üsna palju," ütles Geller. Tema sõnul on ka puukide levitatavat borrelioosi saartel seetõttu palju.

"Kuna saared on kinnised ja puugid ei lenda, siis nad seal toimetavad tasapisi," lisas ta.

Tervise Arengu Instituut kogub infot puukide kohta

Tervise Arengu Instituudil (TAI) valmis puugiohtlikke piirkondi näitav puugikaart, mis hakkab täienema inimeste poolt reaalajas sisestatud infoga.

Puugiohtlike piirkondade kaardistamisele kaasa aitamine on lihtne. Tuleb minna veebilehele puugiinfo.ee ja märkida endalt või lemmikloomalt leitud puuk kaardile. Vastata tuleb vaid mõnele küsimusele, millal ja kust kohast puuk leiti. Iga kaardile märgitud puuk saab endale unikaalse ID-numbri.

Peale puugi kaardile märkimist, on võimalus anda Eesti teadusele veelgi suurem panus ja saata puuk Tervise Arengu Instituuti. TAI viroloogialaboris on puugipank, kus hoitakse puuke erinevate analüüside tegemiseks, sh ka haiguste määramiseks. Saadetud puuke analüüsitakse juhuvalimi põhimõttel ning nii kujunebki läbilõige Eesti eri paigust leitud puukide arvukusest ja haigestunud puukide osakaalust. Tänu puugi ID-numbrile on inimesel võimalus saada teavet enda saadetud puugi kohta juhul, kui tema saadetud puuk sattus valimisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles