Rekordsoojale jaanuarile järgneb soe veebruar

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Maa Elu lugeja Marika Hint saatis pildi Tartu koduaias õitsevatest lumeroosidest.
Maa Elu lugeja Marika Hint saatis pildi Tartu koduaias õitsevatest lumeroosidest. Foto: Marika Hint

Nii sooja jaanuari pole Eestis varem olnud. Riigi ilmateenistuse andmeil asetus möödunud jaanuar kõikides ilmajaamades soojuse poolest esimesele kohale. Ka veebruar tõotab tulla tavapärasest soojem.

Eesti keskmine õhutemperatuur tänavu jaanuaris oli +3,1 kraadi (norm −3,5). Eelmine eriliselt soe jaanuar oli 1989. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli +0,9 kraadi. Kõige külmem jaanuar oli 1987. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli -14,5 kraadi.

Vaatamata sellele, et õhutemperatuur oli tavapäratult kõrge jäid kõikjal kuu soojarekordid siiski püsima. Eesti soojarekord jaanuaris on 10,1 kraadi, mis registreeriti 10. jaanuaril 2007. aastal Valga ilmajaamas.

Veebruari kohta prognoosib ilmateenistus, et kuu algul saabub meile korraks külmem õhumass koos vähese lumega, aga teise kümnepäevaku alguses saabub edelavoolus Eestisse soe õhumass ja temperatuur on päeval valdavalt plusspoolel, öösel nullilähedane.

Kuu teisel poolel on Lääne-Euroopas valitsevaks kõrgrõhuala, mis Atlandil tegutsevad madalrõhkkonnad põhja poole surub. Nende piirimail vahelduvad meil lõunapoolsed kõrgrõhuharjad loodest saabuvate madalrõhulohkudega. Ilm on muutlik. Väikesed külmalained vahelduvad plusskraadidega ning aeg-ajalt sajab nii lund, lörtsi kui vihma.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist kõrgem (norm -6,0..-1,8 kraadi). Sademeid on normi piires (norm 26..43 mm).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles