Taastatud puisniidul võib tulevikus loomi karjatada

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puisniidu säilimiseks tuleb seda niita ja seal puid maha võtta –, sest puisniit on poollooduslik kooslus. Inimtegevuseta kasvab see kinni ja hävib.
Puisniidu säilimiseks tuleb seda niita ja seal puid maha võtta –, sest puisniit on poollooduslik kooslus. Inimtegevuseta kasvab see kinni ja hävib. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Maaeluministeerium tahab sisse viia muudatuse, mis lubab vahetult pärast puisniidu taastamist kasutada niidutaimestiku taastumiseks ka loomadega karjatamist.

Maaeluministeeriumi põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist Kaidi Jakobsoni selgitas Saarte Häälele, et puisniidu taimestik on taastamisjärgselt niitmiseks suhteliselt hõre, küll aga leidub seal süüa loomadele, kes ühtlasi levitavad paremini ka taimede seemneid. Praeguse hooldusmääruse kohaselt on puisniidul lubatud ainult niitmine ja karjatamine on keelatud.

12 aastat pärandkooslusi hooldanud Mäe maatalu peremees Veiko Maripuu ütles, et loomade lubamine puisniidule on väga positiivne muudatus. Vahetult pärast puisniidu taastamist hakkab kännu- ja juurevõsa tohutult vohama ja sellistes oludes on väga raske niita.

Kui puisniidu niitmisel on ühikumäär 450 EUR/ha/aastas, siis ettepaneku kohaselt on puisniidu taastamisjärgse karjatamise toetuse ühikumäär 250 EUR/ha/aastas.

Loe artikli täisversiooni Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles