Põllumajandussektori lisandväärtus kasvas mullu 61 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Põllumajandussektoris toodeti 2017. aastal lisandväärtust koos toetustega 310 miljonit eurot, mida on 61 protsenti rohkem kui eelnenud aastal, teatas maaeluministeerium.

«Eelmisest aastast alates toodeti põllumajandussektoris rohkem lisandväärtust, põllumajandussektori toodangu väärtus suurenes ning hoolimata keerulistest ilmastikuoludest koristusperioodil saadi viimase kümne aasta rekordile ligilähedane teravilja- ja õlikultuuride saak. Need on vaid mõned näited põllumajanduse positiivsest mõjust kogu majanduse kasvule,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm pressiteate vahendusel.

Kokku toodeti põllumajandussektoris 2017. aastal lisandväärtust koos toetustega 61 protsenti enam kui 2016. aastal ehk 310 miljonit eurot. Põllumajandussektori toodangu väärtus suurenes 2017. aastal võrreldes 2016. aastaga 21 protsenti 906,1 miljoni euroni.

Liigniiske koristus ja kõrgem saagikus

Taimekasvatustoodangu väärtus suurenes 19 protsenti. Hoolimata liigniiskest koristusperioodist oli 2017. aasta teravilja keskmine saagikus kõrgem ning kokku saadi 44,5 protsenti enam toodangut kui eelnenud aastal, millele lisandus ka tootjahindade 8-protsendiline tõus. Selle tulemusel suurenes teravilja toodangu väärtus 56 protsenti.

2017. aastal hakkas piima kokkuostuhind tõusma ja suurenes aastases võrdluses 38 protsenti ning samal ajal säilis ka piima kogutoodangu maht.

Loomakasvatustoodangu väärtus suurenes võrreldes 2016. aastaga 27 protsenti, seejuures toodangu maht jäi 2016. aasta tasemele, kuid tootjahinnad tõusid 23 protsenti.

Tootmisprotsessis sisendina kasutatud kaupade ja teenuste muutuvkulude väärtus suurenes mullu 10 protsenti. Tootmistoetused suurenesid 14 protsenti, mistõttu toodetud lisandväärtus, mis mõõdab hüvitust kõigile kasutatud tootmisteguritele, suurenes 61 protsenti.

Lisandväärtusest üle 50 protsenti moodustavad toetused, mis on olulised järjest suurenevate tööjõukulude, intresside ja rendimaksete katmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles