Roomikud kaitsevad põllupinda ratastest paremini

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roomikutega varustatud põllumasina eelis: roomikud hoiavad ära masina libisemise, roomik kohandub maapinna reljeefiga ning surve sellele on ühtlasem ja väiksem.
Roomikutega varustatud põllumasina eelis: roomikud hoiavad ära masina libisemise, roomik kohandub maapinna reljeefiga ning surve sellele on ühtlasem ja väiksem. Foto: Konekesko, Claas

Kuna efektiivsust taga ajades kasutatakse üha võimsamaid, samas ka kaalukamaid masinaid, on Eestis, iseäranis põhjapoolsetel aladel väga tarvilik kaitsta põlde liigse trampimise eest.

Selleks võib kasutada topeltrattaid, kuid üha enam hakkavad tehnikatootjad seeriatootmisse juurutama suuremate traktorite ja kombainide roomikutega varustatud variante.

Nii on Claas oma Jaguari saagitöötlusmasinatele ja Axioni suurele traktorile lisanud täiustatud roomikusüsteemi, mis parandab masinate läbivust, samas kaitseb põllupinda masinate tekitatud surve eest. Sagedase sõtkumise tõttu tihenev pinnas vähendab saagikust ja tihenenud pinnase parandamine on omakorda juba suur töö. Sestap on oluline pinnast kaitsta, et hoida hiljem kokku täiendava mullaharimise arvelt.

Muide, Claas lasi esimese kummiroomikutega Lexioni kombaini välja juba kolmkümmend aastat tagasi. Nüüdseks on Lexioni kombainide roomikusüsteemide arendamisega jõutud sinnamaale, et roomikutega kombain tihendab pinnast 66 protsenti vähem kui ratastega kombain, sellega saab maanteel transpordiasendis liigelda kuni 40 km/h, roomikusüsteem on hüdropneumaatilise vedrustusega ning selline lahendus hoiab kombaini ka järskudel kallakutel kenasti stabiilsena.

Roomikusüsteemi nimetusega Terra Trac hakatakse kasutama ka Axioni traktoritel ja Jaguari silohekselditel. Tegemist on süsteemiga, mis kaitseb pinnast ja rohupinda integreeritult. Silohekseldi pööramise ajal toetub masin keskmistele tugirullikutele, mistõttu osa igast roomikust tõuseb õhku. Seetõttu muutub kontaktpind ja pinnasele rakenduv surve korraks samasuguseks, nagu tavaliselt tekitavad 800sed rehvid.

Kieli ülikooli rakendusteaduste teaduskonna uuringud näitasid, et sel viisil kontaktpinda vähendades on võimalik vähendada ebasoovitavat deformatsiooni.

Terra Traci 635 mm laiuste roomikutega Jaguari transportlaius on kolm meetrit, maksimaalne kiirus 40 km/h. 800 mm laiuste roomikutega masina välislaius on alla 3,5 m. Veel üks praktiline eelis – heedri eemaldamine ja kinnitamine küljelt on lihtsam, kuna roomikud on madalamad kui rehvid.

Traktor Axion 900 Terra Trac on täisvedrustusega poolroomiktraktor. Saksamaa põllundusselts (DLG) tunnustas seda tänavusel Agritechnica messil hõbemedaliga. Roomikusüsteem põhineb tehnoloogial, mida siiani kasutati kombainidel. Traktoritel on aga veoratas suurem ja see võimaldab suuremat jõuülekannet. Isegi väikesel kiirusel toimuva suure kalde korral kannab roomikusüsteem jõu maapinnale üle nii, et libisemine on minimaalne. Veoratta, põlluratta ja tugirullikute eraldi vedrustus võimaldab roomikutel pinnasega optimaalselt kohanduda. Hoolimata suurest kontaktpinnast on selline roomikutega varustatud traktor siiski kitsam kui laiade või topeltrehvidega traktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles