Antenniga televaatajate pilt võib sel nädalal häiritud olla (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis ja Skandinaavias esineb käesoleval nädalal intensiivne ülilevi, mis võib põhjustada häireid antenni abil vaadatava telepildi vastuvõtus.

Prognooside järgi on ülilevi mõju suurim nädala keskel ning esineb seda erineva tugevusega üle terve Eesti. Ülilevi tõttu levivad raadiolained atmosfääris ettenähtud ulatusest oluliselt kaugemale, põhjustades seetõttu mitmesuguseid häireid vastuvõtukvaliteedis.

Kui antenniga televiisorit vaatavate inimeste telepilt hakib, hangub või esineb muid häireid, siis suure tõenäosusega peitub põhjus just ülilevis. Ülilevi prognooskaarti käesoleva nädala kohta on võimalik vaadata siit.

Ülilevi

Ülilevi on raadiolainete levimisega seotud nähtus, mis ilmneb siis kui õhutemperatuur maapinnal on madalam kui õhus.

Tavaolukorras langeb õhutemperatuur maapinnast kõrgemale tõustes. Vastupidisel juhul muutuvad raadiolainete murdumiskoefitsendid õhus aga nii, et raadiolained hakkavad levima ebaloomulikult ja oluliselt kaugemale kui tavaliselt.

Seetõttu jõuavad vastuvõtuantennidesse koos õigete signaalidega ka samal sagedusel olevad signaalid teistest ja kaugematest saatejaamadest. Nende signaalide mõjul vastuvõtt halveneb või muutub üldse võimatuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles