Raiespordivõistluste esikümnest läks kuus kohta eestlastele

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistluse esikümme
Võistluse esikümme Foto: Luua metsanduskool

Laupäeval, 16. septembril Palamusel toimunud raiespordisarja «xTREEm CUP» hooaja viimasel võistlusel «TOP10» läks neli esimest kohta külalisvõistlejatele. Parim Eesti raiesportlane oli kogenud Taavi Ehrpais viienda kohaga.

Võistluse võitja, Soome raiemees Jukka Perämäki, oli seekord tippvormis ja näitas oma võimeid pea kõigil aladel. Langetamise kolmas, saeketi vahetuse teine, kombineeritud järkamise teine ja laasimise esikohad näitasid, mida mees suudab. Vaid täpsussaagimises jäi Soome mees kahekümnendaks, kuid lõpptulemust see ei muutnud – edu teisele kohale tulnud lätlase Gatis Brencise ees oli kolmteist punkti. Kolmas koht läks Leedu esindajale Romas Balciunasele ja neljas Valgevene võistlejale Anatoli Andronile.

Parim meie mees oli nii Eesti kui rahvusvahelistel raiespordivõistlustel poodiumikohti ja meistritiitleid kogunud Taavi Ehrpais. Võistlusjärgses intervjuus ütles Taavi, et suuri ebaõnnestumisi ei olnud, kuid ka suuri õnnestumisi mitte. Mees lubas võistlemisega jätkata kindlasti ka tuleval aastal, sihiks on koht maailmameistrivõistluste Eesti koondises.

Kuna võistluse nimi on «TOP10», on kõigi võistlejate eesmärk pääseda vähemalt esikümnesse. Esikümne teine viisik koosnes puhtalt eesti võistlejatest, neist kolm esindasid Luua Metsanduskooli. Tõeline üllataja oli kuuendale kohale tõusnud metsanduskooli esindaja Markus Mitt, kes seekord edestas ka valitsevat Eesti meistrit Helvis Koorti ja eelmise aasta meistrit Sulev Toomingut (mõlemad Luua Metsanduskoolist). Üheksandaks tuli Eesti raiemeister 2014 Erik Rist ja esikümne lõpetas metsandusfirma Artiston võistleja Tiit Reitel.

Parim juuniorsportlane oli üheksateistkümnenda kohaga Leedu noormees Tadas Guzevicius. Parim Eesti noorsportlane oli Ralf Elfenbein (29. koht, Luua Metsanduskooli õpilane).

«TOP10» lõpetas käesoleva aasta raiespordisarja «xTREEm CUP 2017» hooaja. Raiespordi hooaeg koosneb kolmest võistlusest – Kevadkarikas, Eesti meistrivõistlused ja «TOP10». Kahe hooaja võistluste tulemuste põhjal pannakse kokku ka Eesti koondis raiespordi maailmameistrivõistlustele, mis toimuvad üle aasta. Järgmine MM on tuleval aastal Norras.  Järgmine Eesti võistlus – Kevadkarikas 2018 - toimub tuleva aasta kevadel Maamessi ajal.

Raievõistlusi, mille all mõeldakse siiski mootorsaagidega saagimise võistlusi ja mille maailmameistrivõistlusi peetakse alates 1970. aastast, on samast ajast korraldatud ka Eestis. Algselt olid reeglid ja saed küll teised, aga viimased 15–20 aastat pole reeglistikus olulisi muudatusi tehtud.

Võistlusalasid on viis ja need on tuletatud tähtsamatest saega tehtavatest metsatöödest: täpne puulangetamine, kiire ja kvaliteetne laasimine, täpne ja ratsionaalne tüvede järkamine ning sae hea hooldamine.

Raiespordivõistluste oluline eesmärk on kutsehariduse edendamine ja kutseõppe propageerimine, samuti ohutud töövõtted ja praktilised teadmised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles