Põllumajandusamet selgitab

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. mai lehes, kus kirjutasime Olev Orgmetsa tegemistest, oli artiklis eksitav väide.
25. mai lehes, kus kirjutasime Olev Orgmetsa tegemistest, oli artiklis eksitav väide. Foto: Reet Saar

Põllumajandusamet teavitas toimetust, et 25. mail Maa Elus ilmunud artiklis „Hapukapsakuninga magus elu” on järgmine eksitavat infot sisaldav tsitaat: „„Mul on üks väheseid puukoole, kus ei ole viljapuude bakterpõletikku,” toob Orgmets välja. See viirushaigus on õuna- ja pirnipuudel, juba ka mõnedel ploomisortidel.”

Põllumajandusamet selgitab:

• Eestis ei ole viljapuu-bakterpõletikku, Eesti on selle haiguse suhtes kaitstav piirkond.

• Viljapuu-bakterpõletik ei ole viirushaigus, tegemist on bakterhaigusega.

• Viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimed ei ole ploomid.

Põllumajandusamet rõhutab, et Eesti on ohtliku taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora) suhtes vaba ja kaitstav piirkond. See tähendab, et seda ohtlikku bakterhaigust Eestis ei esine. Kõikide viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimede – õunapuu (Malus), pirnipuu (Pyrus), viirpuu (Crataegus), pihlaka (Sorbus), tuhkpuu (Cotoneaster), ebaküdoonia (Chaenomeles), küdoonia (Cydonia), toompihlaka (Amelanchier), astelpihlaka (Mespilus), Davidi fotiinia (Photinia davidiana), tuliastla (Pyracantha) ja villpöörise (Eriobotrya) – turustamine Eestis on lubatud ainult taimepassiga, millel lisaks muudele kohustuslikele andmetele peab olema märge ZP-b2 või ZP-EE. See kinnitab, et taimed on kontrollitud nimetatud ohtliku taimekahjustaja suhtes. Teistest liikmesriikidest võib Eestisse toimetada viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimi ainult puhvertsoonidest, mis on vabad nimetatud taimekahjustajast. Kui viljapuu-bakterpõletiku peremeestaime turustamisel ei ole taim varustatud taimepassiga või taimepassil puudub märge ZP-b2 või ZP-EE, tunnistatakse taimed saastumiskahtlaseks ning hävitatakse või saadetakse tagasi tarnijale.

Taimepass on Euroopa Liidu sisesel taimede ja taimsete saaduste liikumisel kasutatav taimetervisenõuete kohasust tõendav dokument või ametlik märgistus. Taimepass tõendab, et taimed on kontrollitud ja vabad ohtlikest taimekahjustajatest.

Rohkem infot www.pma.agri.ee, taimetervise valdkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles