Jaanalinnumuna keeb poolteist tundi

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel pildil on jaanalinnumuna võrdluseks asetatud kana- ja vutimuna kõrvale. Paarikümne sentimeetri pikkune muna kaalub 1,5 kilo või rohkemgi.
Sel pildil on jaanalinnumuna võrdluseks asetatud kana- ja vutimuna kõrvale. Paarikümne sentimeetri pikkune muna kaalub 1,5 kilo või rohkemgi. Foto: Peeter Langovits

Kui hing ihkab lihavõtteks midagi erilist, võib lauale tõsta näiteks jaanalinnumuna. Küll aga peab arvestama, et keedumuna saamiseks tuleb seda keeta poolteist tundi ja koore saab lahti rauasaega.

Muhu jaanalinnufarmi perenaine Helena Erik räägib, et lihavõtete ajal tuntakse jaanalinnumunade vastu elavat huvi, kuid igal aastal on neil selleks pühaks pakkuda erinev kogus mune. Nimelt hakkavad linnud munema, kui väljas on juba soe ja valge ning kuna lihavõtted on liikuv püha, ongi mõnel aastal pühadeks varu napp, teisel saab rohkem pakkuda.

Munevaid jaanalinde on Muhu farmis üheksa, kellest praegu muneb kolm. „Teised on ka hakanud tiibu soputama ja kui vaid sooja tuleks, läheb lahti,” sõnab Erik.

Kui jaanalinnul algab regulaarne munemisperiood, siis muneb ta kaks nädalat ülepäeviti, nädala puhkab ja siis jälle uuele ringile.

„Sel aastal hakkasid inimesed mune küsima väga vara. Üks firma näiteks tundis huvi, kas saaksime anda 200 muna nende firma töötajatele. See on muidugi täiesti ebareaalne kogus meie jaoks,” muheleb Erik.

Sellele hiigeltellimusele pidid jaanalinnukasvatajad küll ei ütlema, aga paremini läks Avinurme koolil, kes tellis 12 muna. „Nad tahtsid munad klasside vahel ära jagada, et iga klass valmistaks munaroa ja kaunistaks koore. See on küll tore idee,” kiidab Erik.

Jaanalinnumuna maksab umbes 25 eurot ja kuna on ühele väikesele perele omleti tegemiseks isegi natuke suur, ostetakse neid mune enamasti mõne pidupäeva puhul ja kingituseks. „Munal on sümboolne elu alguse tähendus ja jaanalinnumuna on kõige suurem elu algus,” sõnab Erik. „Lisaks on muna väga ilus ja seda kasutatakse päris palju sisekujunduses.”

Kui nüüd on plaanis jaanalinnumuna ära keeta, tuleks see üleni külma vette panna, siis vesi keema ajada ja vähemalt 45 minutit keeta, siis rahulikult maha jahutada. Keedetud muna avamiseks võib kasutada rauasaagi, siis saab koorest kaks kausikest. Muna sisust saaks teha munavõid sajale võileivale. Väga maitsev oleks jaanalinnumunast teha ka pannkooke, beseed, keeksi ja biskviiti. „Kõige lihtsam on kasutada omletiks ja see on tõesti väga maitsev,” soovitab Erik.

Jaanalinnumuna säilib nelja kuni kuue kraadi juures hoides vähemalt pool aastat, aga mida varem ära süüa, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles