Kuidas väänroose talveks katta?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väänroosid on kaetud õhku ja vett läbilaskva aiatekstiilist maasikakangaga ning otstesse on jäetud õhutusavad.
Väänroosid on kaetud õhku ja vett läbilaskva aiatekstiilist maasikakangaga ning otstesse on jäetud õhutusavad. Foto: Erakogu

Detsembri keskpaigas on õige aeg väänroosid talvekatte alla sättida. Rosmakori roosiaia peremees Mart Ojasalu jagab nõu, mida selle tegevuse juures silmas pidada.

Meie sügis on väga pikk ja enne püsivaid talveilmu ei tohi väänroose sisse pakkida. Kuni 15 kraadi külma ei tee väänroosidele midagi halba.

Praeguseks on mitu öökülma juba üle käinud ja roosidel lehed maha kukkunud või pudenevad kerge raputuse peale. Lehed peab peenralt kindlasti ära koristada, muidu on need üks haiguste kolle.

Enne katmist tuleb roosid maha painutada. Seda tööd ei või ette võtta miinuskraadide juures.

Ühe päevaga väänroosi maha painutada ei saa, algul tuleb need poole peale painutada ja ühe-kahe päeva pärast veel madalamale painutada. Muidu roos lihtsalt murduks.

Väänrooside talvitumine erineb peenrarooside omast selle poolest, et need tuleb võimalikult pikkade võrsetega talvituma panna. Et pikad võrsed tervetena kevadeni püsiksid, tuleks neid enne katmist pritsida 0,5protsendilise vasksulfaadi lahusega. Selleks tuleb 10 grammi vasksulfaati segada liitri veega. See lahus on parim kaitse seenhaiguste vastu. Praegu pole väänroosidel mingeid seenhaiguste tundemärke, aga need võivad tulla, kui taim on katte all.

Katta võib mahapainutatud roose nii kuuseokste kui ka õhku ja vett läbilaskva kangaga.

Tasub teada sedagi, et kui roos on katte all, siis kipuvad sinna hiired varju tulema. Et hiired roosivõrseid paljaks ei näriks, tuleb katte alla mürgikuubikuid panna.

Kevadel ei tohi katte äravõtmisel liialt kiirustada, muidu võib taim saada päikesepõletuse või ootamatu öökülm kahju teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles