Sekkumiskokkuostu on kasutanud vaid kaks tootjat

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPIKO nõukogu esimees kuulub ka MilkEsti aktsionäride hulka
EPIKO nõukogu esimees kuulub ka MilkEsti aktsionäride hulka Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kaks aastat on Eesti piimatootjatel olnud võimalus lõssipulbrit ja võid viia sekkumiskokkuostu, selle aja sees on võimalust kasutanud vaid kaks tootjat.

2014. aasta augustis keelas Venemaa importida piima ja piimatooteid Euroopa liidust Venemaale, mistõttu piimatoodete hinnad langesid ekspordituru äkilise kadumise tõttu märkimisväärselt. Piimasektori toetuseks rakendatakse euroliidus või ja lõssipulbri sekkumiskokkuostu, et tagada tootjatele vähemalt minimaalne hinnatase.

Eestis ostab PRIA selle meetme raames juriidilistelt ja füüsilistelt isikutelt kokku heakskiidetud ettevõttes toodetud võid ja lõssipulbrit, korraldab selle ladustamise ja müüb edasi kõikidele soovijatele.

Võid ostetakse lattu hinnaga 221,75 eurot saja kilo eest ja lõssipulbrit hinnaga 169,80 eurot saja kilo eest. Lõssipulbrit on lattu pakkunud ja toonud kaks ettevõtet, kokku 672 tonni, aga võid pakutud pole.

„Küllap on oluline hind, näiteks või turuhind on selline, et sekkumiskokkuostu hind ei ole Eestis praegu ahvatlenud võid sekkumiskokkuostu tooma. Samas lõssipulbri pakkujaid küll,” selgitas PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik.

Piimatootjaid ühendava tulundusühistu EPIKO nõukogu esimees Märt Riisenberg märkis, et sekkumiskokkuost on mõnele piimatootjale hea võimalus oma tooteid müüa. „Kui polnuks võimalust lattu anda, oleks hind turul veel odavam olnud ja kahju suurem,” sõnas ta.

Lõssipulbri sekkumiskokkuostu aega on pikendatud tuleva aasta 30. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles