Seakatk liigub Lääne-Eesti poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seakatkuga nakatunud piirkondade hulka lisandus täna Raplamaal Vigala vald, kus taud tuvastati ühel kütitud metsseal. Metssea küttimiskoha ümber jääval 200 ruutkilomeetri suurusel alal seakasvatusettevõtteid ei asu.

Veterinaar- ja toiduameru peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on seakatk metssigade hulgas laialt levinud ning Vigala valla metssea leiukoht on 28. katkuga taudistunud ala Eestis. „Iga nädal toob jätkuvalt uusi leidusid ning näeme, et taud kogub metsas tuure. Seetõttu on suures ohus ka kõik seni veel taudivabad alad Läänemaal, suurel osas Pärnu- ja Harjumaast ning saartel.“

Kalda sõnul vastutab taudi leviku ärahoidmise eest metsast farmidesse seapidaja. „Seda, kas loomapidaja kõiki kehtestatud nõudeid täidab, kontrollib veterinaar- ja toiduamet täie tõsidusega.“

Taudi leviku tõkestamiseks tuleb jätkata ka metssigade arvukuse vähendamist ning nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisega loodusest. „Oleme väga tänulikud inimestele, kes meile metsas leitud korjustest juba teada on andnud. Helistage julgelt maakondlikku veterinaarkeskusesse või jätke teade veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile numbril 605 4750. Sellega aitate oluliselt kaasa seakatku edasise leviku takistamisele,“ lisas Kalda.

2016. aasta alguseks oli Eestis 26 metssigade Aafrika katku taudistunud ala. 30. juunil lisandus 27. seakatkuga taudistunud piirkondade hulka ka Harjumaa Jõelähtme vald, kus taud diagnoositi ühel kütitud metsseal. Metssea küttimiskoha ümber jääval 200 ruutkilomeetri suurusel alal seakasvatusettevõtteid ei asu.

Sel aastal on sigade Aafrika katku diagnoositud 900 kütitult või lõpnuna leitud metsseal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles