Üleskutse Kontorikurk sai oma Instagrami konto. Jaga ka sina oma taimebeebisid!

maaelu.postimees.ee
Uuendatud 3. aprill 2024, 10:01
Copy
Kontorikurk "Laureen".
Kontorikurk "Laureen". Foto: Õnne Allaje-Kukk

Rohenäppude aknalauad on juba ettekasvatavate taimede all lookas ning taimed ei jõua ära oodata, millal ilmad soojemaks lähevad ja saaks kasvuhoonesse kolida.

Maa Elu kutsub oma jälgijaid jagama pilte kodus ettekasvatatavatest taimedest. Pange kirja, mida kasvatate, millal külvasite, kuidas taimed on arenenud ja millega oma taimi aknalaual turgutate?

Kõigi jutu- ja pildisaatjate vahel loosime välja 10 pääset kahele 18.–20. aprillil toimuvale maamessile. Sel aastal tasub kindlasti sammud maamessile seada ja seal ka Postimees Maa Elu stuudioalalt läbi tulla, sest kes kohapeal end loosis kirja paneb, võib võita tutika kasvuhoone!

Pilte ja kirjeldusi ootame aadressil maaelu@ajaleht.ee või meie Maa Elu Facebooki lehel oleva postituse alla 8. aprillini.

Juba on laekunud ka esimesed fotod, millest osad järjepanu avaldame

Taimed kasvavad rullis

Airi Kasemets jagas kasulikku nippi, mida luges kunagi ajakirjast. "Nimelt oli seal kirjas nipp aknalaual ruumi säästmiseks kasvatada taimi rullis. Parketi aluskatte peale panna muld, see rulli keerata ja siis seemned külvata. Taimede arenedes saab rulli lahti keerata ja mulda lisada," vahendas ta. Pildil sel kevadel külvatud tomatid, paprikad ja tšillid.

Taimed kasvavad rullis.
Taimed kasvavad rullis. Foto: Airi Kasemets

Kontorikurk oma veebipäevikuga

Õnne Allaje-Kukk jagas meiega väga toredat lugu. Nimelt otsustas ta koos oma kolleegidega teha eksperimendi ning nüüd kasvab neil ühes Tartu kontoris kurk "Laureen". Seeme on pandud kasvama ca 3 nädalat tagasi, hoolitsetakse tema eest ühiselt ning et "Laureen" peaks olema ka kiirekasvuline, loodab kontorirahvas juba paari kuu pärast kurgivõikusid süüa.

"Laureen kasvab tõesti kiiresti, pilgutad ainult silmi ja juba on uus leht ning varski pikem. Hakkasime talle ka veebipäevikut pidama, mida saab jälgida Instagramis."

"Praegu ta veel lisaturgutust ei vaja, küll aga oleme talle juba valmis leidnud toas hea koha, kuidas ta lakke riputada. Töö kõrvale lõbus vaheldus. Igasse kontorisse oma kontorikurk!" sõnas ta.

Idandamine väikses kilekotis

Triin Ruga jagas, et juba teist aastat järjest idandab ta tomatit ja kurki niiske paberi vahel gripkotis. "Hea jägida kas ikka idaneb, ei raiska mulda ja närve mulla seest välja piilumise ootamisele. Kohe kui juureke näha lähevad kompostiga mulda, joovad toasooja vett ja reisvad mitme aknalaua vahel päikest püüdmas. Paari päeva eest said esimesed tomatid mulda, täna esimene lehepaar paistab," kirjutas ta 25. märtsil.

Idandamine gripkotis.
Idandamine gripkotis. Foto: Triin Ruga

Turvamehega taimed

Pille Siimar saatis foto enda taimeaiast koos turvamehega. "20. märtsil läksid mulda ripplobeelia, ripp-petuunia ja rippbegoonia seemnekesed. Mulle väga meeldivad suvised rippuvad amplid," kirjeldas ta. 

Lilletaimed koos valvuriga.
Lilletaimed koos valvuriga. Foto: Pille Siimar

Tšillid õitsema kevade esimesel päeval

Eha Tasang pani Järvamaal esimesed tšilli ja paprika seemned mulla sisse 10. jaanuaril ja teised 14. jaanuaril.

"Oletasin, et tšilliseemned vajavad pikka idanemisaega. Kuid juba paari nädala pärast olid ninad väljas. Kevade alguse päeval hakkasid tšillid õitsema. Seemned võtsin paar aastat tagasi oma kasvatatud viljadest. Kõik, mis mulda panin, tõusid üles ja läksid kasvama. Esialgu kasutasin turbakassetti, hiljem istutasin ümber turbapottidesse. Esimesi tõusmeid turgutasin ainult veega, aga lühikesele ja pimedale päevale abiks kasutasin led-valgust. Jääb ainult oodata, et ilmad hästi ruttu soojaks läheksid, et saan oma taimekesed õue tunnelisse istutada," rääkis naine oma taimedest. 

Tšillid aknalaual.
Tšillid aknalaual. Foto: Eha Tasang
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles