Välismaalt Brittidel on pühade eel munariiulid tühjad

maaelu.postimees.ee
Copy
Riiulitele on jäänud vaid mõned üksikud munakarbid, mitmed jaeketid on munade müüki ka piiranud. Nagu pildiltki näha, küsitakse Tesco M-suuruses munade eest 1.25 naela ehk 1.45 eurot.
Riiulitele on jäänud vaid mõned üksikud munakarbid, mitmed jaeketid on munade müüki ka piiranud. Nagu pildiltki näha, küsitakse Tesco M-suuruses munade eest 1.25 naela ehk 1.45 eurot. Foto: Justin Tallis

Ühendkuningriigis on viimastel nädalatel paljud poekülastajad pidanud nõutult seisma tühjade munariiulite ees, sest poode on tabanud munapuudus, mille eest sektor hoiatas juba märtsis.

Et lähenemas on ka pühadeaeg, mil rohkem mune toiduvalmistamisel kasutatakse, on teema nüüd teravalt esile kerkinud. Näiteks Asda on piiranud müüki kahe karbini kliendi kohta ja veelgi murettekitavamalt kinnitas Sainsbury, et impordib mune Itaaliast, kirjutab FarmingUK.

Kuigi jaemüüjad toovad põhjuseks linnugripi mõjusid, on tootjad seda meelt, et põhjuseks on kasvavad tootmiskulud ja jaekettide soovimatus maksta tootjatele kõrgenat hinda.

Briti vabapidamisega munatootjate assotsiatsioon (BFREPA) kirjutas jaemüüjatele eelmise aasta novembris ja seejärel uuesti veebruaris, et hoiatada, et nii ettevõtjad jätkata ei suuda, ning soovis tosina muna hinna tõstmis 40 penni võrra.

Kui reaktsiooni ei järgnenud, kutsuti suuremad jaemüüjad maikuus sea- ja linnulihamessil toimuvale tippkohtumisele, kuid ükski kaheksast jaemüüjast ei otsustanud oma esindajaid tippkohtumisele saata.

BFREPA kohtus pärast tippkohtumist ka kahe jaemüüjaga. "Nad ütlesid, et teevad kõik endast oleneva, et tootjaid aidata, kuid ei kavatse maksta 40 penni võrra rohkem tosina muna eest," ütles ta. "Küsisin neilt, kas nad on mures munapuuduse pärast jõulude eel, ja mõlemad vastasid eitavalt. Nad olid ja on endiselt lühinägelikud,” lisas ta.

Tema sõnul on munapuuduse peamine põhjus seega selles, et jaemüüjad pole nõus tootjatele õiglast hinda maksma. "Nagu ennustasin, on meil praegu defitsiit ja jaemüüjad peidavad end linnugripi ja tekkinud tarbijapaanika taha, mis on häbiväärne ja eksitav," võttis ta lokku.

Nüüd palub organisatsioon valitsusel sekkuda, sest märtsiga võrreldes on tootmiskulud tootjate jaoks veelgi tõusnud, mistõttu paljud tootjad on oma karju vähendanud, tootmise ajutiselt peatanud või selle üldse lõpetanud. Viimased andmed näitavad, et 33% vabapidamisel peetavate kanamunade tootjatest on vähendanud karja suurust või lõpetanud tootmise.

Ka Suurbritannia põllumeeste liit NFU peab vajalikuksd tarneahela ülevaatamist valitsuse poolt. „NFU väljendas Defraga mitu kuud tagasi muret tarneahela funktsionaalsuse pärast, lootes vältida praegust olukorda, kus mõned jaemüüjad peavad piirama tarbijate juurdepääsu munadele,” sõnas liidu president Minette Batters.

"Kodulinnu- ja munatootjatel peab olema kindlus, et nad saaks töötada õiglases ja läbipaistvas tarneahelas, mis annab põllumeestele õiglase tulu, et nad saaksid teha seda, mida nad kõige paremini oskavad: rahuldada ostjate nõudlust kvaliteetsete Briti munade ja linnuliha järele."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles