Maa Elu 2020. aasta loetuimad veebilood

maaelu.postimees.ee
Copy
Foto: Maa Elu

Maa Elu tegi ülevaate läinud aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Maale kolinud noor pere ­valis taas linnaelu: linnas on vähem sebimist

35aastane kolme lapse ema Maali Kahusk rääkis oma loo, kus esmalt koliti perega maale, ent pärast kuueaastast maal­ elamist leidis ta perega, et neile sobib linnaelu paremini.

2. Kassipoiss tõi jahilkäigult rästiku koju

Üheksakuune kassipoiss Tommy toob iga päev perenaisele mõne murtud hiire näha, aga ühel hommikul naasis ta jahilkäigult erilise trofeega – umbes 30 sentimeetrit pika rästikuga.

Noor kassipoiss Tommy tõi oma tänaselt jahilkäigult perenaisele rästiku näha. Õnneks on kassid visad loomad ja isegi kui rästik peaks neid salvama, ei tohiks kassiga midagi hullu juhtuda.
Noor kassipoiss Tommy tõi oma tänaselt jahilkäigult perenaisele rästiku näha. Õnneks on kassid visad loomad ja isegi kui rästik peaks neid salvama, ei tohiks kassiga midagi hullu juhtuda. Foto: Katrin Pajuri

3. Kuumalaine lõppeb esmaspäeval äikese ja rahega

Jaaninädal oli väga kuum ja lõppes eriti kuumalt, kui õhutemperatuur tõusis üle 30 kraadi. Sellele ennustati aga lõppu, kui lubati intensiivseid sajuhooge ja suurt äikesevõimalust.

4. Põllumeeste avalik kiri maaeluministrile: minister Arvo ­Aller, tulge kohe puhkuselt ­tagasi!

Põllumeestel sai karikas täis ja nad koostasid ministrile avaliku kirja, kus selgitasid, miks Ukraina töölised neile väga olulised on, ning kutsusid ministri puhkuselt tagasi, et too asjaga tegelema hakkaks.

5. Noore mehe pullitegemisest sündis menukas söögikoht

Muhumaalt pärit reisihimuline Kaidar Kivistik tuli tänavu kevadel juba viiendat aastat kodusaarele raudkindla plaaniga avada suvel Liiva keskuses eksootilisi toite pakkuv Muhurito välikohvik.

6. Vaata, mis on saanud ime­ilusast Valgerannast

Veebruaris tõsiselt möllanud torm tegi tõsist kahju ka Pärnu külje all Valgerannas. Tormine meri oli kaasa viinud mitmesaja meetri jagu kõrgeid kaldaluiteid koos rannaliivale viivate jalgradadega.

Kuuldus tormi laastamistööst tõi Valgeranda jalutama sadu huvilisi. Пляж Валгеранна
Kuuldus tormi laastamistööst tõi Valgeranda jalutama sadu huvilisi. Пляж Валгеранна Foto: Riina Martinson

7. Maamehe üllatus: päikese­paneel võib loodust kahjustada, diiselgeneraator mitte

Suur oli ühe otepäälase üllatus, kui ta sai teada, et enne päikesepaneelide püstitamist tuleb teha keskkonnamõjude eel­hinnang. Keskkonnaameti esindaja teatel on kõnealune piirkond suure päikeseparkide rajamise surve all ning täpse ­mõju teadasaamiseks mõjude hinnangut vaja ongi.

8. Haruldane vaatepilt: autojuht kohtus ilvesega

Veebruaris märkas tähelepanelik autojuht Pärnumaal põllu peal ilvest istumas ning sai end harva näitava kaslase ka videosse.

9. Põud areneb hirmuäratava kiirusega

Tavatult soe juuni lõi viljaka pinnase hirmuäratavalt kiirele põua arengule. Põllumehed, kel mitu põuaaastat selja taga, vaatasid ärevalt taeva poole. Põuda õnneks siiski ei tulnud.

10. Koroonaviirus ajas turismitalu perenaise palgatööle

Kui Kesk-Eesti turismiettevõtjal tühistati eriolukorra tõttu märtsis kõik broneeringud, oli tal tuleviku ees suur hirm, samas vajasid toitmist pere kolm last. Päästerõngaks osutus pärast keskkooli lõpetamist omandatud õe eriala.

Kui Hindreku talu tellimused koroona tõttu tühistati, ei jäänud perenaine Tuuli Klementa käed rüpes istuma, vaid asus tööle pärast keskkooli omandatud erialal. Туули Клемента.
Kui Hindreku talu tellimused koroona tõttu tühistati, ei jäänud perenaine Tuuli Klementa käed rüpes istuma, vaid asus tööle pärast keskkooli omandatud erialal. Туули Клемента. Foto: Silvi Lukjanov

11. Virumaa naine võttis koduaiast peolauale värsket kartulit

Seoses üleskutsega saata Maa Elu toimetusele tabamusi detsembrikuistest "kevadistest hetkedest" jõudis meieni foto jõulu­aegsest kartulivõtust. Ka sel aastal on ilmad sellised, et külm pole juurikatele liiga teinud ja aiandusgruppides sotsiaalmeedias näidatakse uhkusega alles värskelt võetud kartulite pilte.

12. Tomatite värvumist saab kiirendada

Jahedamal ajal toimub küll uute viljade moodustumine ja olemasolevad viljad kasvavad suuremaks, aga ei kiirusta värvuma. Kuidas seda protsessi kiirendada?

13. Helme: pole vaja Ukrainast puulasi ja tohtlasi, kes töötavad 16 tundi päevas miinimumpalga eest

Aprillis lisaeelarve kohta selgitusi jaganud rahandusminister Martin Helme nimetas põllumeeste muret hooajatööliste leidmise pärast täielikuks pseudoprobleemiks. Võõrtöölistest sõltuvad põllumehed on tema sõnul oma ärimudeli üles ehitatud täiesti valele lähtekohale. „Mina nende pärast pisarat ei vala,” kinnitas ta.

14. Päikesepaneelid lõid külas tüli lahti

Kui Järvamaal Türi-Allikule ehitati 1978. aastal 24 korteriga maja, andis kolhoos inimestele kasutada põllumaa. Alale mõõdeti välja aiamaad, mis tõid peredele olulise toidulisa, istutati puid ja põõsaid ning ehitati ühiste jõududega lastele liumägi. Hiljem selgus, et see maa on tagastatav ja kohalik osaühing ostis selle ära. 

Nüüd müüs kohalik osaühing suvel maa osaühingule Solar Light, kes paneb maale päikesepaneelid. 

Urve Meeritsa sõnul sõlmiti uue maaomanikuga suusõnaline kokkulepe, et fotol olev maa-ala jääb korteriühistu kasutusse.
Urve Meeritsa sõnul sõlmiti uue maaomanikuga suusõnaline kokkulepe, et fotol olev maa-ala jääb korteriühistu kasutusse. Foto: Silvi Lukjanov

15. Kurb seis: laadal müüdava vorsti eest ei vastuta keegi

Veebruaris kirjutasime, et kuigi viimasel ajal räägime järjest rohkem ausast toidust, näeme nädalavahetustel paljudes kaubakeskustes ja suvel kõigil Eesti laatadel hulganisti singi- ja vorstilette, mille kohta tekib küsimus, kas müüjad ikka järgivad kõiki valmistamise ja säilitamise nõudeid ning kas müüdav kaup on tervisele täiesti ohutu.

16. Avalikes supluskohtades ei pea enam olema riietuskabiine ja tualettruume

1. juunil algas suplushooaeg ja algas teisiti. Suurimaks muudatuseks oli see, et enam ei nõuta avalikes supluskohtades riietuskabiinide, tualettruumide ja prügiurnide olemasolu. Uudis tekitas omajagu diskussiooni. 

17. Majade vahel kondav karupere hirmutab külarahvast

Kui aastaid turvaliseks elukeskkonnaks peetud külas hakkavad südapäeval keset küla ja taluhoove jalutama karud, on kõigil hirm mitu korda suurem kui koroona pärast. Õhtusel ajal enam õues käia väga ei taheta, ka koduhoovis mitte.

Adavere farmis töötab Tallinnast ­tulnud Ailo Tael, kes on ansambli Village Voice laulja, ent eriolukorra ajal kadus töö ning ta oli valmis lauta tööle tulema.
Adavere farmis töötab Tallinnast ­tulnud Ailo Tael, kes on ansambli Village Voice laulja, ent eriolukorra ajal kadus töö ning ta oli valmis lauta tööle tulema. Foto: Erakogu

18. Eriolukord tõi laulja vasikatalitajaks

Kevadine eriolukord viis teistsugusele tööle mitmeid lauljaid, ent enamasti mitte põllumajandusvaldkonda. Adavere farmis hakkas aga tööle Tallinnast ­tulnud Ailo Tael, kes on ansambli Village Voice laulja, ent eriolukorra ajal kadus töö ning ta oli valmis lauta tööle tulema.

19. Avatud talud täituvad külastajate ja kontrollidega

Juulis on juba mitmendat aastat põhjus seada oma sammud avatud taludesse. Üllatavat, huvitavat ja maitsvat leiab sealt igal aastal.

20. Restoran pani Eesti tuiksoonele püsti kanamaja

Juunis kirjutasime, et aasta tagasi Imavere lähedal Paia ristis, otse Tallinna-Tartu maantee kõrval avatud Tikupoisi restoran on asunud jõudsalt väljapoole hoonet laienema – kevadega said paika mesitarud ja maitsetaimede kasvatamiseks kasvuhoone, suve alguses aga kanamaja.

Tikupoisi restorani juhatav Tanel Teas on tähele pannud, et kanu ei käi huviga vaatamas mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud.
Tikupoisi restorani juhatav Tanel Teas on tähele pannud, et kanu ei käi huviga vaatamas mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud. Foto: Kuido Saarpuu
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles