Avatud talud täituvad külastajate ja kontrollidega (3)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Avatud talude päev on suurepärane võimalus loomi lähedalt uudistada.
Avatud talude päev on suurepärane võimalus loomi lähedalt uudistada. Foto: Riina Martinson

Täna hommikul oli maapiirkondade teedel erakordselt tihe liiklus – ilus ilm meelitas tuhanded perekonnad avatud taludesse maaelu uudistama. Nii ei suutnud meiegi kodus püsida ja tegime ringi Pärnumaa taludes.

Juba hommikul 10 paiku oli eksootilisi loomi kasvatava Reinu talu õu uudistajaid täis. Ja mitte ainult. Inimeste vahel jalutavad vabalt ka uhke sabaga paabulind, haned, kanad ja tõelise hiiglase mõõtu koer Kusti.

Reinu talus jalutas külastajate kõrval paabulind.
Reinu talus jalutas külastajate kõrval paabulind. Foto: Riina Martinson

Kui küsida talu peremehelt Peeter Rajalt, mis loomad inimestele kõige enam huvi pakuvad, kostub vastuseks: kass. „Jah, nii on,” muheleb Raja. „Kui ikka väikesed lapsed kaasas, siis näita milliseid loomi tahes, kõige enam elevust tekitab ikka kass.”

Reinu talus elavad teiste seas ka pesukarud.
Reinu talus elavad teiste seas ka pesukarud. Foto: Riina Martinson

Mullu käis kahe päeva jooksul talust läbi 1800 külastajat, ilmselt pole tänavugi vähemat oodata. Nii on peremehel inimeste vastuvõtuga tööd rohkemgi kui väga palju. Seda üllatavam oli tal kuulda, et talunikke kontrollivad ametnikud olid otsustanud just tänase päeva valida oma kontrollreidiks ja nii peab peremees täna tunni või paar hoopis ametnikega tegelema.

„Mul on täna käed-jalad tööd täis, ma pole mitu päeva jõudnud õieti sooja söökigi süüa. Tormikahjustused vajasid veel koristamist, nii palju tegemist ja nüüd peavad ametnikud just sellel päeva tulema kontrollima, kas paberid on ikka korras. Kas tõesti ei saa tulla mõnel muul ajal? Mulle öeldi, et tegu on üle-eestilise reidiga,” imestab Raja.

See Kapteni talu kohviku taldrikul olev praelest ujus täna hommikul alles meres.
See Kapteni talu kohviku taldrikul olev praelest ujus täna hommikul alles meres. Foto: Riina Martinson

Kapteni talu osaleb avatud talude päeval kolmandat korda, mullu võeti vastu tuhat inimest, tänavu ollakse samuti kogu suguvõsaga valmis külastajaid vastu võtma ja kostitama, kinnitab peremees Toomas Väljas.

Soovijad saavad vesirattaga merele minna, vaadata kalapüügivahendeid ning loomulikult mere kaldal kohvikus süüa või koju kaasa osta talu kalatooteid. Kala on nii värske, kui vähegi olla saab. Nimelt läks peremees ise hommikul kella kuuest merele kala järele ja mõne tunni pärast oli kala juba külastajate ees taldrikul. Homme sama moodi. Pühapäeval on kindlasti pakkumisel praelest ja koha.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles