Hiidlased loodavad turismile uue elu sisse puhuda Tuuletorniga

maaelu.postimees.ee
Copy
Külastaja teekond Tuuletornis saab alguse Hiiumaa veealusest maailmast, kus saab õppida Hiiumaa tekkeloo, merekultuuri ja veealuse ajaloopärandi kohta.
Külastaja teekond Tuuletornis saab alguse Hiiumaa veealusest maailmast, kus saab õppida Hiiumaa tekkeloo, merekultuuri ja veealuse ajaloopärandi kohta. Foto: Elamuskeskus Tuuletorn

Juuni esimesel päeval avati Hiiumaal Käinas Elamuskeskus Tuuletorn, mis pakub põnevat ajaveetmist nii saare elanikele kui ka külalistele, viies nad põnevale rännakule Hiiumaa kultuuriloos. 

Tuuletornis on natuke muuseumi, teaduskeskust ja mängumaad, mis pakub mitmekülgset ning harivat sisu igas vanuses külastajale ja annab põhjaliku ülevaate Hiiumaast. Veel on keskusesse püstitatud Baltikumi kõrgeim siseronimissein koos üheteistkümne rajaga.

Tuuletorni juhi Kristina Halla sõnul loodi elamuskeskus eelkõige Hiiumaa kogukonnale, et pakkuda ja mitmekesistada kohalikku kultuurielu. „Peale põneva ja interaktiivse Hiiumaad tutvustava ekspositsiooni oleme keskuse avamisega toonud Hiiumaale ka täiesti uue spordiala – ronimise –, avanud uue kohviku ja suveniiripoe, loonud mängumaailma lastele ning tulevikus on plaan rajada hoonesse ka bowling’u-saal,” ütles Halla. 

Tuuletorni rajamise eesmärk on elavdada oluliselt nii sise- kui ka välisturismi ja suurendada Hiiumaa kui turismisihtkoha tuntust.
Tuuletorni rajamise eesmärk on elavdada oluliselt nii sise- kui ka välisturismi ja suurendada Hiiumaa kui turismisihtkoha tuntust. Foto: Elamuskeskus Tuuletorn

Halla lisas, et Tuuletorn on ka oluline maamärk saart külastavale turistile, sest sealt saab tunniga väga hea ülevaate Hiiumaast ning hiidlaste kultuurist ja olemusest.

„Oleme torni kogunud Hiiumaa maagia ja pakume väikese saare avastamiseks uusi tahke, millest paljud võib-olla varem kuulnudki polnud,” kirjeldas Halla.

Tuuletorni ekspositsiooni on loonud agentuur Motor. Keskuse loovjuht on suvehiidlane Jaanus Rohumaa, kes kaasas torni sisu väljatöötamisse ka teised hiidlased ja Hiiumaaga seotud inimesed. Nii on ajaloo ja kultuuripärandi poolelt keskusesse panustanud Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo. Hiidlaste isevärki huumorit ja lugusid on sisse toonud hiiu juurtega näitleja Margus Tabor. Ekspositsiooni esemelise poolega tegeles suvehiidlane Mae Kivilo.

  • Elamuskeskus Tuuletorn valmis tänu Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusele, kogumaksumusega 3,4 miljonit eurot, millest projekti maksumus 2,8 miljonit eurot sai toetust Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme kaudu 0,85 miljonit eurot.
  • Moodsa kogu pere atraktsiooni rajamise eesmärk on elavdada oluliselt nii sise- kui ka välisturismi ja suurendada Hiiumaa kui turismisihtkoha tuntust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles