Metsaühistud: küttepuidu hinnad püsivad pigem kõrgel

BNS
Copy
Küttepuud. Foto on illustratiivne.
Küttepuud. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Metsaühistud prognoosivad valdavalt, et suuri muudatusi küttepuidu hindades lähiajal ei tule ning hind püsib pigem kõrge.

"Halupuu hinna prognoosimisel lõpptarbijale peame arvestama mitmete teguritega: kas ilm ja pinnas lubavad metsast materjali välja tuua, turunõudlust, graanulitehaste survet toormele ja muud sellist," ütles Keskühistu Eramets tegevjuht Priit Jõeäär BNS-ile. "Suures pildis 2020 kevadeks halupuu hind väga ei lange, kuna toorme hinnad olid kõrged. Aga ilmselt ka ei tõuse. Võiks jääda sinna 42-45 eurot ruumimeetri kanti."

"Toorme hinnad 2020. aasta alguseks võivad veidi langeda, mis võiks kajastuda halupuu hindades 2020. aasta teises pooles ja ka 2021. aasta kevadel," lisas Jõeäär. "Kuna Skandinaavias ei ole kase paberipuule suurt nõudlust, siis võib juhtuda, et suurima languse teeb KS halupuu hind, langedes tagasi isegi hinnatasemeni 50-55 eurot ruumimeetri kohta (hetkel 65-75 eurot)."

Küttepuidu hinna samal tasemel püsimist prognoosib ka ümarpuidu müügiga tegeleva Eesti Puidumüügikeskuse tegevjuht Einar Rannula. "Suure tõenäosusega on ümarpuidu hinnad veel langemas ja seega halupuude toorme hind samuti langeb," ütles Rannula BNS-ile.

Suure tõenäosusega on ümarpuidu hinnad veel langemas ja seega halupuude toorme hind samuti langeb

"Langevate hindade taustal langeb kindlasti raieaktiivsus ning oma mõju avaldab ka vihmane ja märg sügis. Need kaks tegurit võivad tekitada hoopis halupuude toorme kättesaadavuse vähenemist, mis võiks küttepuidu hinda tõsta. Kokkuvõtteks julgen arvata, et suuri muutuseid küttepuidu hinnas lähiajal ei tule," lisas Rannula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles