Vesiviljelejad saavad keskkonnamõjude vähendamiseks toetust

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil: kalakasvatusbassein. Pilt on illustratiivne
Pildil: kalakasvatusbassein. Pilt on illustratiivne Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Maaeluminister Tarmo Tamme allkirjastastatud vesiviljelusettevõtte negatiivse keskkonnamõju vähendamise toetuse määrus võimaldab maksta säästlikke tehnoloogiaid kasutavatele ettevõtetele lisatoetust, teatas ministeerium.

Toetuse andmise eesmärk on säästlikemate tehnoloogiate ja lahenduste kasutuselevõtu kaudu suurendada energiasäästu, seejuures vähendades vesiviljelusettevõtete mõju keskkonnale.

Mis on vesiviljelus?

Vesiviljelus on kalade, karpide, vähkide ja veetaimede (nt vetikad) kasvatus, kasutades tehnoloogiaid, mis on mõeldud nende toodangu saamiseks suuremas mahus, kui seda võimaldaksid looduslikud keskkonnatingimused. See on üks kiiremini kasvavaid toidusektoreid maailmas, mis juba annab meie planeedil poole kogu tarbitavast kalast.

Allikas: kalateave.ee

«Toetatakse neid vesiviljelusega tegelevaid ettevõtjaid, kes reaalselt vesiviljelussaaduste tootmisega juba tegelevad. Toetust on võimalik taotleda vesiviljelusettevõtte taastuvatele energiaallikatele ülemineku edendamiseks, energiatõhususe suurendamiseks ja keskkonnale avalduva negatiivse mõju vähendamiseks,» selgitas maaeluminister Tarmo Tamm.

Ise tuleb kanda vähemalt pool kuludest

Toetuse omafinantseeringu minimaalne määr on pool kulude maksumusest ning maksimaalne toetuse suurus taotleja kohta on 300 000 eurot. Toetuse tegeliku suuruse määramisel arvestatakse taotleja vesiviljelustoodangu müügitulu ja taotleja omakapitali suurust. Seega saavad taotleda toetust vaid need, kes sektoris toimetavad ja vesiviljelustoodangut annavad.

Mida taotlemiseks vaja on?

Toetuse taotlemiseks tuleb taotlus ja muud nõutavad dokumendid esitada ettenähtud tähtajaks Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile (PRIA). Tähtaja teatab PRIA Ametlikes Teadaannetes.

Toetuse taotlemiseks on vajalik esitada energiaaudit või teatud juhtudel eksperdihinnang, mis on toetuse taotlemisel samuti abikõlblikud. Kusjuures abikõlblikuks loetakse ainult neid tegevusi, mis on välja toodud energiaauditi aruandes või eksperdihinnangus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles