Kevad toob aiandus- ja põllumajanduskoolituste tulva

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitus Seedri puukoolis.
Koolitus Seedri puukoolis. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sel kevadel ei jää ühegi aiandus- või maaeluhuvilise õpihuvi rahuldamata, sest uue hooaja eel pakuvad paljud koolid ja ettevõtted rohkelt tasulisi ja tasuta kursusi.

Näiteks õpetatakse viljapuude lõikamist, pookimist, mesindust, taimekaitset, viljapuude kasvatamist, haljastust, hekkide hooldust jpm.

Maa Elu uuris, milliste koolituste vastu tuntakse sel kevadel eriti huvi ja kuhu võiks suuremgi tung olla.

Mesindust õpivad ka juristid ja lendurid

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli projekti- ja arendusjuhi

Marika Šadeiko sõnul on nende koolis populaarsed kõik põllumajandusvaldkonna koolitused, sh mesinduskoolitused.

Põllumajanduskoolitustest ollakse keskendunud just loomakasvatuskoolituste korraldamisele – söötmine, pidamine, tervishoid jms. „Seda sõltumata sellest, kas tegemist on veise-, lamba-, kitse- või piimakarjaga,” rõhutab Šadeiko.

Tema sõnul tuntakse elavat huvi mesinduskoolituste vastu. „Silma hakkab, et osalejad on inimesed, kellele mesindus on täiendav sissetulekuallikas muu tegevuse kõrval. Nii on õppijate seas lennunduses, õigusteadustes, pedagoogikas jms hõivatuid,” toob ta välja.

Käsitöö põimitakse IT-oskustega

Olustveres on populaarsed ka toiduainete töötlemise koolitused, eriti lihatoodete tehnoloogia valdkonda kuuluvad. Marika Šadeiko märgib, et viimasel ajal koguvad üha suuremat soosingut käsitöökoolitused, sh valdkonna põimimine IT-oskustega.

„Näiteks veebilehe tegemine käsitööettevõtjale, fotograafia käsitööettevõtjale jms. Käsitöökoolitustel on Olustvere kooli pakutavate koolituste rõhuasetus siiski rahvuslikul käsitööl. Järjest enam soovitakse oma kätega midagi valmistada, ise midagi söödavat kasvatada, keeta-küpsetada,” räägib Šadeiko. Silma hakkab Olustveres seegi, et õppima tulevad just need, kes pakuvad käsitööd müügiks muu tegevuse kõrvalt: turismitaludes töötajad, põllumajandustootmisega (näiteks lambakasvatus) seotud ettevõtjad jne.

Koolitusi on tasulisi ja tasuta, lühikesi ja pikemaid. Marika Šadeiko sõnul jagub osalejaid nii ühe-kahepäevastele kui ka tunduvalt pikematele koolitustele.

„Näiteks mesinduskoolitus väiketootjatele on Olustvere koolis 80 õppetundi pikk, kuid neid, kes seda soovivad õppida, on juba uue koolituse ootejärjekorras terve koolitusgrupi jagu,” toob ta näite.

Kui varasematel aastatel pakkus kool koolitusi peamiselt oma maakonna inimestele ja vähemal määral tuldi naabermaakondadest, siis praeguseks on pilt palju muutunud. Koolitustel osalejaid on üle Eesti, tihti tullakse mitmekesi ühest kandist.

„See on kaasa toonud selle, et kool on senisest enam hakanud koolitusi korraldama ka Olustverest väljaspool.” Näiteks loomakasvatuskoolitusi on tehtud Tartumaal Märjal asuvas õppelaudas.

Millist koolitust eelistada? Marika Šadeiko sõnul on kõik koolitused head. „Pigem soovitan mitte keskenduda ainult tasuta koolitustele, vaid vaadata sedagi, mida pakutakse tasu eest. Maksmisel saab kallimate ja pikemate koolituste korral leida tegijaga kompromissi ja maksta ka mitmes osas,” ütleb ta.

Permakultuur kogub tuntust

Tartu Rahvaülikooli aianduskursuste koolitusjuht Kristiina Kaarlõpp ütleb Maa Elule, et sel kevadsemestril on nende koolis plaanis koguni 19 aianduskoolitust. Kõige hinnatumad koolitused on läbi aegade olnud väikeaia kujundamine, viljapuude hoolduslõikus, seenepaku nakatamine ning kõik viinapuude ja viinamarjadega seonduv.

Kristiina Kaarlõpp rõhutab, et aianduskoolituste menukust Eestis mõjutab paraku mood. „Näiteks viimasel kahel aastal on popp permakultuur, taimekaitsekoolituste vastu aga tuntakse leigemat huvi.”

Permakultuur on paljudele veel võõras, aga Vikipeedias on seda kirjeldatud kui „filosoofiat, töötamaks pigem koos loodusega kui looduse vastu, pigem mõtestatult planeerides ja jälgides, kui tehes mõttetut tööd ja plaane, pigem arvestades taimede ja loomade kõiki funktsioone, kui luua üht eraldi seisvat süsteemi, aianduseks maskeeritud revolutsiooni”.

Enamik Tartu Rahvaülikooli aianduskoolitusi kestab ühe päeva, 4–6 akadeemilist tundi. „Kuna suurem osa koolitustest on praktilised ja toimuvad aias, siis saab kohe õpitut praktikas proovida. Ühepäevasel koolitusel saab osaleja kätte põhitõed, mille põhjal ise edasi minna. Grupid ei ole meie koolitustel suured ja juhendaja jõuab kõigile näpunäiteid jagada,” ütleb Kristiina Kaarlõpp.

Ta toob näiteks aprilli alguses toimuva viljapuude hoolduslõikuse koolituse, kus juhendaja alustab tööriistade tutvustamisest ja kasutamisest ning näitab kätte noorte ja vanade viljapuude hoolduslõikuse õiged võtted. „Seejärel lõikavad kursuslased ise juhendaja valvsa pilgu all õuna- või pirnipuid. Kõik meie koolitused on mõeldud eelkõige hobiaednikule, kes tahab uusi teadmisi oma aias toimetamiseks. Ka linnaaednik, kel on ainult rõdu, saab Tartu Rahvaülikoolist abi ja osaleda sobival kursusel. Näiteks on tulemas maitseroheliste ja ürtide kasvatamise õpetus ning koolitus „Suvelillede kompositsioon konteinerisse ja aeda”.

Eesti Maaülikooli Avatud Ülikooli peaspetsialist Eva Elken:

Maaülikool ootab nii spetsialiste kui ka huvilisi

Maaülikool pakub elukestva õppe ja teadmiste täiendamise võimalusi kõigis maaelu valdkondades, samuti inimese eluks vajalike ressursside kasutamise ja elukeskkonna säilitamisega seotud valdkondades.

Kuna meie koolituste sihtrühma moodustavad suures osas tegevtootjad ja töötlejad, kel pole võimalik ametist pikemat aega eemal olla, on enamik meie koolitusi ühe- ja kahepäevased. Just hilissügis, talv ja varakevad on hea aeg tulla ennast täiendama.

Täienduskoolituses tuntakse huvi väga erinevate teemade vastu, vahest enim toiduhügieeni ja tootmishügieeni vastu. Ent katmata ei jää ükski valdkond, millega maaülikoolis tegeletakse. Maaülikool loob ja jagab teadmisi biomajanduse edendajatele looduse ja inimese hüvanguks.

Meid on üles leidnud nii hobi korras ennast täiendama tulnud kui ka süvitsi minevat erialast koolitust soovijad. Püüame olla ühtviisi hea koostööpartner igaühe jaoks, kes tee meie koolitustele leidnud.

Lisaks tasulistele koolitustele on lähiajal algamas hulgaliselt tasuta koolitusi. Kõige kohta saab täpsemalt uurida maaülikooli avatud ülikooli kodulehelt. Õppima oodatud on huvilised lähedalt ja kaugelt. Kaugemalt saabujatele pakub majutust ülikoolilinnakus asuv Torni Hostel.

Kus ennast koolitada?

Valik koole ja koolitusasutusi, kuhu aiandus- ja põllumajandushuvilised on oodatud tasuta ja tasulistele kursustele:

Eesti Maaülikool

Räpina Aianduskool

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool

Tallinna ja Tartu Rahvaülikool

Kutsehariduskeskused (Tartu, Pärnu jt), ametikoolid

EV Arengu MTÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles