Pangad põllumajandussektorile nii lihtsalt enam laenu ei anna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld väikeses mahetalus
Põld väikeses mahetalus Foto: Elmo Riig / Sakala

Pankade laenupoliitika muutub põllumajandussektori suhtes konservatiivseks ja laenukonkurents väheneb, märkis Swedbanki põllumajandussektori juht Meelis Annus möödunud nädalal toimunud piimafarmide seminaril.

Annus hoiatas, et põllumajandustoodangu hindade taastumine võib võtta oodatust kauem aega. Näiteks 2009. aasta madalseis piimahindades tõusis endisele tasemele alles kahe aasta jooksul, vahendab BNS. 

Samuti on oodata, et vähenevad tootmismahud piima- ja lihasektoris. Väheneb investeerimisaktiivsus väheneb ning põllumaade hinnatõus pidurdub.

Suurt pankrotilainet ei prognoosi, küll on tootmise lõpetajaid ja ettevõtete ostu-müüki, lisas Annus.

Möödunud aasta septembri lõpu seisuga oli Eesti põllumajanduse, metsanduse ja kalapüügi laenude ja liisingute jääk 598,9 miljonit eurot, millest Swedbanki turuosa oli 184,8 miljonit eurot ehk 30,9 protsenti. Põllumajanduse osakaal portfellist moodustab 70 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles