Metsateadlane: metsade uuendamine on olulisem kui kunagi varem

maaelu.postimees.ee
Copy
Metsade uuendamine on olulisem kui kunagi varem.
Metsade uuendamine on olulisem kui kunagi varem. Foto: Margus Ansu

Maaülikooli metsaökoloogia vanemteadur Marek Metslaidi sõnul on metsade uuendamine praegu olulisem kui kunagi varem, sest üha enam kasvab vajadus elujõulise metsa järele, mis suudab atmosfäärist süsihappegaasi siduda.

Lisaks pakub mets plastile alternatiiviks taastuvat, keskkonnasõbralikku ja taaskasutatavat toorainet ehk puitu.

"Nii saame plasti ja teised fossiilset päritolu taastumatud materjalid asendada keskkonnasõbralikega,“ kommenteeris Marek Metslaid, kes on ühtlasi ka SNS Põhjamaade metsauuenduse võrgustiku koordinaator.

Ajakohased andmed metsade kohta on Metslaidi sõnul heade majandamisotsuste tegemiseks olulise tähtsusega. Ka uudsete digitaalsete ja tehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtu kaudu on võimalik luua lisandväärtust biomajanduses, teatas Eesti Maaülikool.

"Näiteks võimaldavad mehitamata õhusõidukid, nagu droonid, metsauuendustööde planeerimisel ja seirel kiirendada andmete kogumist, vähendades seejuures ka tekkivaid kulusid," tõi ta näiteid.

Näiteks võimaldavad mehitamata õhusõidukid, nagu droonid, metsauuendustööde planeerimisel ja seirel kiirendada andmete kogumist, vähendades seejuures ka tekkivaid kulusid.

Möödunud nädalal toimus Tallinnas rahvusvaheline konverents New Solutions for Forest Regeneration, mille fookuses oli metsauuendamise temaatika. Teadlaseid ja praktikuid osales aruteludel nii Norrast, Rootsist, Taanist, Soomest kui Balti riikidest.

Konverentsi korraldasid SNS Põhjamaade metsauuenduse võrgustik, Eesti Maaülikool ja Rootsi Põllumajandusteaduste Ülikool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles