Teadlased kutsuvad nurmenukke vaatlema

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurmenukk
Nurmenukk Foto: Marko Saarm / Sakala

Eestimaa Looduse Fondi, Tartu Ülikooli ökoloogide ja Teeme Ära talgupäevaliste koostöös on välja töötatud põnev kodanikuteaduse projekt. Nimelt kutsutavad nad üles nurmenukke uurima, vahendab Novaator.

"Harilik nurmenukk on erikaelne – see tähendab, et nurmenuku isenditel esineb kahte tüüpi õisi. Me kutsume neid S-tüübiks (inglise keelest "short" ehk lühikese emakakaelaga) ja L-tüübiks ("long" ehk pika emakakaelaga). S-tüübi õies on peale vaadates näha kõrgemal asetsevaid tolmukaid ning L-tüübil on kõrgemal näha emakakaela," selgitas Tartu Ülikooli ökoloog Tsipe Aavik.

Aavik selgitab, et kui me teame, kuidas läheb nurmenukkudel, saame selle põhjal oletada, kuidas läheb ka teistel putukate abil tolmlevatel taimedel. Lühidalt öeldes on võimalik selle järgi, kui hästi mõlemad õietüübid nurmenuku kogumikes ehk populatsioonides esindatud on, saada aimu nende elujõulisusest ning selle kaudu hinnata ka niidukoosluste jätkusuutlikkust.

Loe, kuidas nurmenukke vaadelda, Novaatorist. Lisainfot algatuse kohta leiab nende Facebookilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles