Maaülikooli teadlased katsetavad uudseid kahepoolseid päikesepaneele

maaelu.postimees.ee
Copy
Seni Eestis kasutuses oleva tehnoloogia puhul toodavad elektrit paneeli esiküljed, maaülikoolis katsetatakse paneele, kus seda saab teha ka tagumise küljega.
Seni Eestis kasutuses oleva tehnoloogia puhul toodavad elektrit paneeli esiküljed, maaülikoolis katsetatakse paneele, kus seda saab teha ka tagumise küljega. Foto: Lilli Tölp

Hiljuti paigaldati Eesti Maaülikooli Tehnikamaja katusele päikesepaneelid, mis erinevalt seni Eestis kasutuses olevast tehnoloogiast toodavad elektrit lisaks paneeli esiküljele ka tagumise küljega ja on tunduvalt kõrgema oodatava elueaga. Teadlaste eesmärk on välja selgitada, kas uus tehnoloogia annab Eesti oludes eeliseid ning kui pikk on tema kasutusaeg.

Maaülikooli energiakasutuse õppetooli teadur Alo Allik selgitas ülikooli kodulehel, et erinevus praegu kasutusel olevate paneelidega on tehnoloogias. Nimelt töötavad klaastahvlite vahel olevad elemendid kahepoolsena, mis võimaldab elektrienergiat toota pikema ajaperioodi jooksul ning kasutada ka peegeldunud päikesekiirgust. Näiteks talvisel ajal peaks paneel edukalt elektrienergiat tootma ka näiteks lumelt peegeldunud päikesekiirgusest. 

Kas sedasorti paneelid tasuvad Eesti kliimas paremini ära kui nüüdseks tavapäraseks saanud ühepoolsed, seda teadlased mõõtma ja analüüsima asuvadki.

Loe pikemalt maaülikooli veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles