Tuleviku “liha” võib tehtud olla kaerast

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerapõld.
Kaerapõld. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti toidutehnoloogid aga pälvisid rahvusvahelise stipendiumi, et arendada taimseid liha alternatiive hoopis kaerast, vahendab ERR-i teleuudiseid Novaator.

Maailmas on järjest suurem nõudlus toodete järele, mis maitseksid, tunduksid ja näeksid välja nagu liha, kuid liha ei sisaldaks.

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse ehk TeFTAKi toiduainetehnoloog Mari-Liis Tammik ütles, et kaer on väga kasulik tooraine. "Seal on palju kiudaineid, palju valku. Praegu on põhiliselt sojast ja nisust liha alternatiivid, aga need on suured allergeenid," lausus Tammik.

TeFTAKi teadlaste loodav taime liha on eriline veel fermenteerimistehnoloogia, ehk lihtsamalt öeldes kääritamise poolest. Sellega muudetakse kaeravalk inimesele kergemini omastatavaks.

Uurimisprojekti tulemusel võiks pooleteise aasta pärast olla valmis tehnoloogia, kuidas kaeravalgust liha alternatiivi toota.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles