Trigon laiendas 3,5 miljoni euroga Kaiu farmi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trigon Dairy Farming Estonia AS juht Margus Muld.
Trigon Dairy Farming Estonia AS juht Margus Muld. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Trigon Dairy Farming laiendas 3,5 miljoni euro eest Kaiu LT OÜ lüpsifarmi, millega lisandub Raplamaal asuvasse farmi enam kui 500 lüpsilehma. Samal ajal kui ettevõtte plaanib laiendada ka kontserni suurimat, Väätsa Agro farmi, otsitakse Saaremaal asuvale farmile ostjat, sest mandril on piimatootmine kasumlikum.

Kaiu lauda laiendamise projekt maksis 3,5 miljonit eurot ning kui praegu on seal 650 lüpsilehma, siis täiendava investeeringuga on seal ruumi 1100 kuni 1200 lüpsilehmale, ütles piimafarmi juht Margus Muld BNS-ile.

Samuti on Trigonil plaanis laiendada kontserni suurimat, Väätsa Agro farmi, kus on praegu 2300 lüpsilehma.

"Järgmine investeeringu plaan oleks sinna juurde ehitada veel farmid kuhu saaksime panna veel 1000 lüpsilehma, nii et kokku oleks Väätsal 3300 lüpsilehma," rääkis Muld.

Kuna söötade kulu on meil 40-50 protsenti kogu meie kuludest, aga piima hind ei tõusnud, siis ongi meie jaoks kohe ebamugav olukord.

Mandril on kasumlikum

Tema sõnul otsib Trigon kontserni kolmandale üksusele, Saaremaal asuvale Kärla põllumajandusühistule ostjat, kuna mandril on piimatootmine oluliselt kasumlikum kui saarel.

"2018. aastal oli ka suur põud, tänu sellele tõusid teraviljade ja söötade hinnad, aga toorpiimahind pole kuskile tõusnud. Mullu oli meie jaoks [piima hind] isegi 5,5 protsenti madalam, kui 2017. aastal. Kui me näeme, et kulud lähevad nii lähedale tuludele ja ma näen, et ma ei suuda sellele kuskilt lisa teenida või kulusid kokku hoida, siis ma pigem ennetaksin probleemi ja otsiksin Kärlale uut omanikku," rääkis Muld.

Söödahind kallines

Ta märkis, et teravili ja muud söödad, sealhulgas maisid ja rapsikoogid kallinesid üle 30 protsendi.

"Kuna söötade kulu on meil 40-50 protsenti kogu meie kuludest, aga piima hind ei tõusnud, siis ongi meie jaoks kohe ebamugav olukord. Saare peal ongi lihtsalt kallim piima toota, seal on üks ühistuline [Saaremaa] piimatööstus – kus me ka ise omanikud oleme – ega ta on ka väiksem ega suuda võistelda mandri peal asuvate piimatööstustega. Kui võrdleme mandri ja saare hinda, siis meil on alati Saaremaal piimahind odavam," ütles Muld.

  • Trigon Dairy Farmingu (TDF) suurimas, Väätsa Agro piimafarmis on 2300 lüpsilehma ning farm varustab iga päev Valio ja Estoveri piimatööstusi.
  • Trigonil on farmid ka Raplamaal Kaius ja Saaremaal Kärlas.
  • Ettevõtte lautadest jõuab Eesti ja Läti piimatööstustesse iga päev üle 110 tonni piima.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles