Maaelu Teadmuskeskus avas uue ainulaadse kasvuhoone

maaelu.postimees.ee
Copy
Alo Aasma (Regionaal- ja Põllumajandusministeerium), Tarmo Leppoja (Riigi Kinnisvara), Andre Veskioja (Maaelu Teadmuskeskus), Taavi Aas (Jõgeva vallavanem), Oliver Akenbärg (Dreibau OÜ).
Alo Aasma (Regionaal- ja Põllumajandusministeerium), Tarmo Leppoja (Riigi Kinnisvara), Andre Veskioja (Maaelu Teadmuskeskus), Taavi Aas (Jõgeva vallavanem), Oliver Akenbärg (Dreibau OÜ). Foto: Hendrik Osula

Täna, 20. märtsil avati Jõgeva alevikus Maaelu Teadmuskeskuse kaasaegne kasvuhoone, kus hakatakse tegelema tomati, kartuli, teravilja ja heintaimede sordiaretusega

Tegemist on kuue erineva ruumiga labor-kasvuhoonega, mille kogu süsteem on juhitav ühest digitaalsest süsteemist. Kasvuhoonel on kardinad, mis võimaldavad energiasäästu ja soojust optimeeritult kasutada ning hübriidvalgustus, mis Eestis niivõrd suurel kasvuhoonel ainulaadne. See kõik võimaldab senisest tõhusamalt sordiaretusega tegeleda, sest protsessid ei sõltu ilmastikust.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul aitab nüüdisaegne kasvuhoone kaasa riigi toidujulgeoleku tagamisele. „Oluline on, et Eesti suudaks end toiduga ise varustada. Möödunud aasta põud näitas, kui oluline on see, et meil aretataks just Eesti kliimasse sobivaid ja muutuvate kliimaoludega kohanevaid sorte, mis ka raskemates tingimustes saaki annaksid. Uus kasvuhoone võimaldab kliimakindlate sortide aretusega senisest tõhusamalt tegeleda,“ sõnas Kallas.

Uus kasvuhoone Jõgeval.
Uus kasvuhoone Jõgeval. Foto: Hendrik Osula

METKi direktor Andre Veskioja tänab kõiki, kes kasvuhoone ehitusse on panustanud. „Kasvuhoone valmimine aitab kaasa taimekasvatusalase teaduse paindlikumale läbiviimisele. Kui varasemalt sõltusime palju põllu peal valitsenud tingimustest, siis kaasaegses kasvuhoones saame töötada aastaringselt. Tänu sellele saame kiiremini sorte turule tuua, aidata sektoril kliimamuutustega kohaneda ning testida uusi IT-lahendusi,“ ütles Veskioja.

Maaelu Teadmuskeskuse Venlo-tüüpi kasvuhoone suletud netopind on 1731 m2. Ehituslepingu üldmaksumus on 1,8 miljonit, millele lisandub käibemaks.

Kasvuhoone projekteerisid OÜ Agorek, Dreibau OÜ ja OÜ Arens Ehitustööd. Ehitajaks olid Dreibau OÜ ja OÜ Arens Ehitustööd ning omanikujärelevalvet teostas Keskkonnaprojekt OÜ.

Kasvuhoone rajamist toetas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014–2020 põllumajandusettevõtjate tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetusest. Samuti toetati kasvuhoone rajamist kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise tulust.

METKi teadus- ja aretuskeskuse hoonete kompleksi Jõgevale on tulevikus plaanis ehitada veel teine aretuskeskus ja ka uus peahoone. Aretuskeskusesse tulevad laboratooriumid, tööruumid köögiviljade ja heintaimede aretajatele ning agrotehnoloogia osakonna töötajatele. Peahoonesse plaanitakse mitmesugused tööruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles