Alanud jahihooajal kütitakse Eestis 24 280 metskitse

BNS
Copy
Kõige rohkem õnnetusi juhtub ootamatult teele jooksnud metskitsedega.
Kõige rohkem õnnetusi juhtub ootamatult teele jooksnud metskitsedega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jahindusnõukogu otsuse kohaselt lastakse septembriga alanud hooajal Eestis 24 280 metskitse.

Jahimeeste ettepanek küttimiseks oli 20 305 ning keskkonnaagentuur soovitas küttida 28 850 kitse, ütles reedel BNS-ile Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) esindaja.

Enim kitsi plaanitakse lasta Viljandi- ja Pärnumaal, vastavalt 2656 ja 2575 kitse. Maakondadest väiksema limiidiga on Hiiumaa, kus on plaanis lasta 450 kitse ja Ida-Virumaa, kus võib elu jätta 900 kitse.

Põlvamaa jahindusnõukogus metskitse küttimise osas konkreetset kokkulepet ei ole, seega kütitakse minimaalselt vastavalt jahimeeste ettepaneku järgi ja nii palju kui võimalik. Tartumaa jahindusnõukogu otsustas täpset küttimismahtu veel korrigeerida.

EJS-i juhatuse liikme Priit Vahtramäe sõnul leppisid jahindusnõukogud tänavu kokku mõnevõrra väiksemas küttimismahus kui möödunud jahihooajal.

"Kuigi metskitsede arvukus ei ole kõikides maakondades ühesuguse tihedusega ja ka jahipiirkondade küttimispraktika on erinev, siis sellise küttimismahu vahemik viimasel kolmel hooajal aitab ära hoida metsakahjude tõusu. Võrreldes 2019. aastaga on see oluliselt langenud,” rääkis Vahtramäe.

Metskitse populatsiooni ohjamisel tuleb nii ulukiuurijatel kui jahimeestel arvestada ka sellega, et suurkiskjate arvukus on kõrge ning maanteedel hukkub aastas ligi 4000‒5000 metskitse.

Eelmisel metskitse jahihooajal kütiti 25 736 looma ja 2019/2020 jahihooajal 31 032 looma.

Metskitsi tohib Eestis küttida septembri algusest jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles