Lihtne nipp Nii saad teada, kas külm võttis viljapuu õied ära

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Sama murelipuu pealt korjatud õienupud: vasakpoolne on madalamalt oksalt ja mustaks tõmbunud sisu ütleb, et see on külmanäpistatud, aga ülemiste okste õienupud on seest kenasti rohelised ja neist on loota saaki.
Sama murelipuu pealt korjatud õienupud: vasakpoolne on madalamalt oksalt ja mustaks tõmbunud sisu ütleb, et see on külmanäpistatud, aga ülemiste okste õienupud on seest kenasti rohelised ja neist on loota saaki. Foto: Riina Martinson

Vaevalt jõudsid murelid, kirsid ja ploomid oma õied avada, kui tulid miinuskraadidega ööd. Õieilu nautimise asemel vaadatakse nüüd puid murega: kas külm võttis õied ja magus saak jääb tänavu saamata.

Räpina aianduskooli puuviljanduse õpetaja Sirje Tooding jagab lihtsat nippi, kuidas igaüks saab oma puu õite pealt vaadata, kas on saaki loota või jääb see aasta vahele. „Võtke üks õis ja lõigake see või tehke küünega pooleks ja vaadake sisemust. Kuis sees on must või pruunistunud, siis on sigimik külmunud, kui roheline, on kõik hästi,” juhatab ta.

Siiski võib olla nii, et kahjustunud on ainult alumiste oksade nupud ja kõrgemale miinuskraadid ei jõudnud ja ülemistelt okstelt saate ikka saaki. Võib olla ka nii, et maja taga on kõik hästi, aga maja ees tuulele avatud kohas on külm liiga teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles