Euroopa naaritsaid võidakse taasasutama hakata ka Saaremaale

maaelu.postimees.ee
Copy
Hiiumaal kosub jõudsalt Euroopas kiiresti välja surev liik euroopa naarits. Bioloog Tiit Maran hoiab käes euroopa naaritsa poega.
Hiiumaal kosub jõudsalt Euroopas kiiresti välja surev liik euroopa naarits. Bioloog Tiit Maran hoiab käes euroopa naaritsa poega. Foto: Erakogu

Euroopa naaritsat hakati Hiiumaale taasasustama selle aastatuhande algul ja sellel ajavahemikul on tee Tallinna Loomaaiast Hiiumaale ette võtnud 580 naaritsat, kuid nende eluiga looduses on lühike – umbes kolm kuni neli aastat – ja kuna suremus on suur, ei ole kohanemine uue elukeskkonnaga lihtne.

Hiiu Leht, kirjutab, et selleks, et naaritsal läheks ka tulevikus hästi, ei piisa talle ainult Hiiumaast. Kuna naaritsaid plaanitakse asustada ka Saaremaale, asutakse järgmisel aastal uurima, millist vastuvõttu võiks naarits seal oodata – millised on hirmud ja ootused naaritsa ning tema asustamise suhtes.

Esimene Hiiumaal sündinud naarits leiti paar aastat pärast taasasustamise algust ja selle aasta seireloenduse esialgsete tulemuste põhjal oli naaritsa arvukus kevadel hinnanguliselt 60–90 isendit ja sügisel, kui pojad on pesast lahkunud, ligikaudu 150–210 looma.

Sellel aastal olid kõik seire käigus tabatud loomad looduses sündinud, millest võib järeldada, et Hiiumaa jõed ja ojad on naaritsale sobivad elupaigad.

Loe teemast pikemalt Hiiu Lehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles